Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че се предвижда да има нови автомобили с устройства, които да заснемат действията на полицаите. Това е част от мярката за създаване на организация за ефективно разследване на всеки установен случай на корупционно поведение. В момента такива камери има само в част от патрулите на КАТ.

"С приемането изцяло на нов антикорупиционен закон, с очертаване на кръга на възможните субекти считаме, че ще подпомогнем значително този процес", коментира Радев.

До момента са усвоени, договорени и разплатени 57 087 659 евро от 160-те млн. евросредства за охрана на границата с Турция. Това каза Радев по време на брифинг за управленската програма на правителството в частта "Обществен ред и сигурност".

Радев изтъкна, че е удължен срокът за усвояване на тези 160 млн. евро европейска солидарна помощ. Усвоените и разплатени пари са приблизително 35% от цялата сума. Към момента за охрана на границата има 36 процедури на стойност 15, 5 млн. евро. Министърът допълни, че други 41 процедури за около 32, 5 млн. евро са в процес на подготовка.

"Приоритети на МВР са повишаването на сигурността на страната, миграционната политика и борбата с тероризма", заяви Радев.

По отношение на миграционната политика той поясни, че от началото на тази година се осъществява политиката за връщане на мигранти. През 2017 г. се връщат предимно граждани от Афганистан и Ирак.

"Не само в Асеновград, а и в други горещи точки трябва да има полицейски управления."

Така Радев коментира проблемите с ромската махала в Асеновград. Той поясни, че в момента се проверява дали по всички други горещи точки, свързани с такива случаи, е имало полицейски управления, за да може, ако няма, да се открият.

Той допълни, че ГДБОП извършва задълбочен мониторинг на интернет пространството.