Пламен Константинов е новият треньор на националния отбор по волейбол. Гибона е избран с пълно единодушие на днешното заседание на управителния съвет на БФ по волейбол.

Оставката на Камило Плачи бе приета. Константинов ще продължи да бъде треньор и на "Губерния" (Нижний Новгород). 

Договорът на новия селекционер ще бъде до световното първенство в Полша в края на август, тъй като разрешението на Константинов от клубния му тим е до този период. Впоследствие контрактът се очаква да бъде удължен най-вероятно до олимпиадата в Бразилия през 2016 г., а условията - предоговорени.

„Пламен не мисли да е треньор единствено на националния отбор. От него зависи как ще съчетае работата си за България и в клубния тим”, заяви президентът на родната федерация инж. Данчо Лазаров.

Това означава, че Константинов ще бъде с различен статут от този на досегашния наставник Камило Плачи. Припомняме, че италианецът нямаше право да ръководи клубен отбор, паралелно с работата си в националния.

По време на пресконференцията, Лазаров съобщи, че пред новия селекционер не са поставени конкретни цели за класиране. Акцентира и върху това, че на Константинов е дадена пълна свобода, що се отнася до щаб и състезатели. Федерацията е дала зелена светлина на наставника да води преговори с Матей Казийски, Андрей Жеков и Боян Йорданов, които в момента не са в състава по различни причини.

Членовете на управителния съвет на федерацията за пореден път изказаха благодарността си към подалия оставка преди дни Камило Плачи.

„Разделихме се с добри чувства. Благодарихме му за свършената работа. Той работи в България в продължение на шест години. Напусна по лични причини”, убедено съобщи Любо Ганев.

Думите му идват само ден, след като един от членовете на УС на БФВ и волейболна легенда - Борислав Кьосев, призна, че върху Плачи е оказван натиск, както от фенове и общественост, така и от страна на някои представители на федерацията.

Днес стана ясно, че подготовката на националите за предстоящия мондиал ще се проведе в Правец. Предвидени са контроли срещу отборите на Франция и Бразилия, както и участие на силния турнир „Мемориал Хуберт Вагнер” в Полша.