След като съюзниците на САЩ в Азия се разстроиха от заплахите на президента Доналд Тръмп да отговори с „огън и ярост“ на Северна Корея, Китай вижда шанс да натрупа капитал от страха и объркването и да се изяви като трезвомислещата сила в региона, пише The New York Times.

Във връзките си с новите американски президенти – осем, откакто Ричард Никсън започна отношенията със страната – лидерите на Китай търсят няколко основни качества у тях, най-вече отговорност и надеждност.

Дори и да са имали съмнения относно добрите намерения на президентите към Китай, ако те бъдат приети като „каопу“ или надеждни, китайците са спокойни, защото могат да очакват стабилност в отношенията, дори при най-неприятните разногласия, коментира вестника, цитиран от "Фокус".

Доналд Тръмп все по-често е разглеждан като ненадежден, или „бу каопу“ в Китай. Неговите изказвания, че Северна Корея „ще бъде посрещната от огън и ярост, каквито светът още не е виждал“, ако продължи да заплашва САЩ с ядрена атака само затвърди тази оценка, казват анализатори.

Но вместо да изкажат тази оценка в публичното пространство, в държавните медии или в официалните изказвания, ръководителите на Китай се сдържат, удовлетворени да наблюдават как Тръмп губи доверие сред съюзниците и противниците на САЩ в региона.

„Китайците не одобряват ядрената програма на Северна Корея, но ситуацията служи на техните дългосрочни интереси, които са ерозия на лидерството на Съединените щати. Събитията очертават съвсем нова картина, която подчертава слабостите на Вашингтон“, заяви Хю Уайт, бивш висш военен стратег от правителството на Австралия.

Заплахите на Тръмп, практически са разтревожили съюзниците на САЩ в Азия – Япония и Южна Корея, които са противници и съседи на Северна Корея и имат сериозно лоби за получаването на свое собствено ядрено оръжие, в противовес на Пхенян.

Китай и Япония далеч не са близки съюзници, но Пекин се опитва да подобри отношенията си с Южна Корея и вижда възможност да направи това, след заплахите на Тръмп за изпреварващ удар срещу КНДР, което ще бъде анатема от страна на либералното правителство на новия президент в Сеул Мун Дже-ин.