Китай започва разследване на три от най-популярните социални мрежи в страната за нарушаване на законите за киберсигурност, съобщи Би Би Си.

Става дума за "китайския туитър" Weibo, форумите на Baidu Tieba и социалната чат програма WeChat, които заменят блокираните там Facebook, Instagram и други. Според властите в Поднебесната империя трите платформи са се провалили в ограничаването и контрола на съдържанието си.

Хората ползвали платформите, за да разпространяват материали, свързани с тероризъм, слухове и неприлични съобщения. Това "застрашава националната сигурност", твърдят управляващите.

Ако ви се струва, че поне последните две употреби са по-голямата част от интернет трафика, сте абсолютно прави - просто Китай се стреми да контролира интернет колкото се може повече, без да го затваря за външния свят по подобие на Северна Корея. 

Всички постове в социалните мрежи там са проследими по регистрирани телефонни номера и повечето хора знаят какви теми да избягват. Въпреки това спорни въпроси винаги се повдигат в социалните мрежи, а през есента предстои конгрес на Китайската комунистическа партия. Затова и цензурата се затяга.

През миналия месец 60 популярни сайта за клюки за известните бяха затворени за това, че омърсяват "ключови социалистически ценности". През май пък бе въведена нова регулация - всички онлайн новинарски портали са контролирани от редактори, определени от Комунистическата партия.

Наскоро Китай забрани и използването на VPN мрежи, които позволяват анонимно сърфиране.