ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“, съобщи на извънреден брифинг във Варна народният представител Александър Ненков, цитиран от „Фокус“.

Седем години след приключване на проекта по хидросъоръжението, чийто консултант бе д-р Ахмед Доган, е установено изтичане на голямо количество вода през карстовите скали в района на коритото.

„Всички отговорни институции и органи ще се заемат с този случай, за да се види от началото на идеята, през реализация кой какви договори е подписвал, как се е оскъпил проектът, за да може гражданите да знаят кой се отнася сериозно към публичния ресурс и кой ощетява обществото“, допълни народният представител. 

Александър Ненков коментира, че има някакво съвпадение, защото винаги, когато се говори за изтичане на държавни средства, става въпрос за проекти на Тройната коалиция. 

Той даде за пример проекта АЕЦ „Белене“, за който държавата е платила близо 3 млрд. лева, подобен е и казусът с „Цанков камък“. 

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков припомни, че първоначалната стойност на съоръжението е в размер 440 млн. лв., само че до края на изпълнението на проекта сумата е скочила до около 1 млрд. лева. 

„Проектът е нерентабилен важно е гражданите да знаят, това има значение, когато говорим за това, че парите не достигат за пенсии и заплати, социални плащания, а отиват именно в такива проекти, които държавата е длъжна да довърши, защото някои е взел престъпно решение в ущърб на гражданите“, добави Ненков.