Който извършва добив на подземни богатства без предоставена концесия или когато действието на предоставената концесия за добив е спряно, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева. Такива промени в Наказателния кодекс са внесени от правителството в парламента.

Наказанието става затвор от две до осем години и глоба от пет хиляди до петдесет хиляди лева, когато, деянието е извършено повторно, предметът на престъплението е в големи размери, деянието е извършено в защитена територия, извършено е от две или повече лица, сговорили се предварително, с участието на длъжностно лице и др.

Наказанието е лишаване от свобода от три до десет години и глоба от десет хиляди до сто хиляди лева, когато предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък, когато е намесена организирана престъпна група, когато е налице опасен рецидив и др.

В маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба от сто до триста лева.

Новият законов текст се създава заради постъпили сигнали за извършване на незаконен добив на подземни богатства на територията на цялата страна. Именно заради това деянието се инкриминира. Към момента то е само административно нарушение. Според вносителите предлаганата промяна би довела както до превенция на извършването на тази противоправна дейност, така и до едно по-ефективно производство по установяване на деянието и на неговия извършител и по налагане на наказание.

Преките загуби за държавата от незаконен добив на подземни богатства се изчисляват на милиони левове годишно.