Учени успяха да клонират 37 прасенца и да изчистят ДНК-то им от всякакви скрити вируси, съобщи Би Би Си.

Това може да направи трансплантирането на свински органи валиден вариант на далеч по-трудните за намиране човешки.

Екипът от американската лаборатория eGenesis започнал с няколко кожни клетки от прасе. Тестове идентифицирали 25 свински ендогенни ретровируса. Експерименти със смесване на човешки и свински клетки сочат, че тези вируси могат да заразят и човешки тъкани. Именно това създава проблеми при трансплантации.

Учените обаче ползвали новата технология за редактиране на гени Crispr и "изрязали" 25-те вируса. 

После използвали същата технология, с която бе създадена овцата Доли, като поставили генетичен материал от тези клетки в яйцеклетка на прасе и създали ембриони. Макар процесът да е скъп и неефикасен, крайният резултат е 37 здрави прасенца.

"Това са първите прасета без свински ендогенни вируси", обяснява д-р Лухан Ян, един от изследователите от Харвард и компанията eGenesis. "Освен това, те са най-генетично модифицираните животни по отношение на количество модификации."

Дългото чакане за органи и опасността от отхвърляне са най-големите проблеми за тези, които се нуждаят от нов чарк. Новата технология може да елиминира и двата. Прасетата са особено подходящи, защото могат лесно да бъдат отглеждани много от тях, а органите им са близки по размер до човешките.

Но премахването на вирусите е първа стъпка. Учените ще работят върху още модификации, които да намалят шанса за отхвърляне. 

Изрязването на 25 вируса от генома на прасетата е показало и някои от опасностите на Crispr - в началото това е водело до ДНК нестабилност и загуба на генетична информация. Така с успеха си учените са подобрили не само свинското ДНК, но и новата технология.