Съюзът на съдиите в България (ССБ) ще сезира Европейската комисия и Европейския съд за правата на човека заради последните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и вече предприема действия в тази посока. Това се казва в обръщение на Съюза до българските съдии.

В него се припомня, че с промените се въвежда задължение за деклариране пред Висшия съдебен съвет (ВСС) на членството в организации с нестопанска цел, като професионалните организации не са изключени.

"Това означава, че съдиите, членуващи в ССБ следва да подадат декларации за членството си в професионалната организация. ССБ отправи призив до президента да упражни правомощието си за налагане на вето на приетия закон по съображения, че освен посочената по-горе разпоредба, са приети и други, които са противоконституционни и не по-малко опасни - задължителното и неподлежащо на никаква преценка отстраняване на магистрат, срещу когото е повдигнато обвинение за умишлено престъпление от общ характер; "кариерните бонуси" за членовете на ВСС и на ИВСС. Президентът не върна закона за ново обсъждане в Народното събрание", пишат от Съюза.

И допълват, че "сковаващият ефект на задължението за деклариране на членство" е отчетен от най-авторитетни международни магистратски организации.

"Известно е агресивното отношение на членове на ВСС и на представители на другите две власти към асоциираните със ССБ. Именно този "сковаващ ефект" бе целен (дори и неприкрито) с въвеждането на посоченото изискване, маскирано като осигуряващо "прозрачност". Дали той ще бъде постигнат обаче не зависи нито от законодателната, нито от изпълнителната власт. Зависи само от съдебната. Досега системата като цяло е проявявала завидна имунна способност да устои на всевъзможни опити за инфектирането й чрез най-разнообразни "сплашвания". Тъкмо здравата тъкан на масовото и ежедневно съдийско приличие поддържа независимостта на съдебната власт", заявяват от Съюза.

И декларират, че Съюзът на съдиите в България ще продължи да бъде организация, стояща зад каузата на правосъдието и на съдиите.