Затворената през април 2016 г. "Цигарена фабрика - София" ще бъде съборена в следващите месеци, съобщава "Капитал". От 9 август на терена работи тежка техника, а информационна табела съобщава, че до 5 месеца и половина сградите ще бъдат съборени. Изпълнител е компанията "Д.А.Р.К. 2002". 

В началото на 2017 г имотът бе прехвърлен в новото дружество "СФ-БТ", дъщерно на "София-Булгартабак". Те са свързани с офшорната компания в Дубай, вероятно под контрола на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Софийската фабрика бе затворена с мотив, че "Булгартабак" няма да изнася за Близкия изток заради проблеми с репутацията. На работниците им бе обещано, че това е временна мярка. Скоро след това обаче получиха обезщетения, а машините бяха изнесени в благоевградската цигарена фабрика.

След няколко месеца холдингът пък възстанови износа за Близкия изток, сочат данни на НСИ. 

Новата компания "Сф-БТ" е създадена през февруари с предмет на дейност консултантски услуги, сделки с интелектуална собственост, покупко-продажба на недвижими имоти и други и капитал от 1 млн. лв. През април "София БТ" продава на "Сф-БТ" бившата централа на софийската фабрика на бул. "Цар Борис III" 134 и част от бившия Полиграфически комбинат на бул. "Цариградско шосе" 47 за 61 млн. лв.

В същия месец Bulgartabac Trade FZ от Дубай придобива мажоритарни 53% от дружеството. Управител е Уалид Ахмед, член на борда на директорите на "Булгартабак холдинг". Продажната цена е определена в анекс, който не е публикуван в Търговския регистър. През юни пък цигарената фабрика в Благоевград става съдружник с останалите 47% от дяловете. Те после се прехвърлят на дубайското предприятие, така че то добива 100% от акциите, цената също не е обявена. За продажбите не са уведомени инвеститорите на "Булгартабак", нито е търсено тяхно позволение, въпреки че така се лишават от значителен актив срещу неясна сума и при сделка със свързано лице.