Някъде навън сте и трябва да отидете до тоалетна. На всеки се е случвало. Зовът на природата. Но в дамската тоалетна обикновено има опашка. Властите в столицата на Германия са решили да се справят с този проблем и имат план как да върнат джендър баланса и в обществените тоалетни, разказва Би Би Си. По доста интересен начин. Всички градски тоалетни, които досега имаха писоари само в мъжката си част, вече ще имат и унисекс тоалетни, това се казва в стратегически документ от 99 страници, в който се развива новата WC концепция.

„За в бъдеще трябва да се предлагат писоари, които могат да бъдат използвани и от двата пола“, пише в градската стратегия.

С осигуряването на дамски писоари ще е възможност Берлин да покаже, че е иновативен град, пише още там.

Според авторите писоарите са особено удобни, като те са ефективно средство в преодоляването на проблема на "Wildpinkeln" (уринирането на обществени места, практикувано основно от мъже все пак).

Все още не е съвсем ясно дали уринирането в право положение ще е особено удобно и приемливо за повечето жени на Берлин, или те ще поискат отделни кабини.

Другите качества, които бъдещата „берлинска тоалетна“ трябва да притежава, са добра видимост към входа, добро осветление, аларма за спешни случаи, както и пиктограми, които са недискриминационни.

Какво обаче мислят берлинските жени по въпроса и дали са пробвали дамски писоар?

„Има по-важни проблеми за жените, например безопасността в градския транспорт“, смята една от берлинчанките в туитър. „Защо искат да ме карат да пишкам права“, пита тя.

 

Според германския специалист по дизайн на тоалетни проф. Мете Демирец, цитиран от уебсайта jetzt.de, унисекс писоарите може да спестят вода, защото изследване показва, че жените пускат три пъти водата по време на едно посещение в обществена тоалетна.

Дизайнът на дамски писоар, проектиран от неговия екип, прототип на който има в неговия университет в Gelsenkirchen, включва кабина с врата. Конструкцията е като писоар за мъже, но е по-ниска. Жената потребител застава с гръб към стената и заема леко приклекнала позиция, все едно кара ски, разяснява професорът.

Има и други съществуващи писоари – „Момичешки“ ("Girly") на италианската фирма Sintesibagno например.

Все още не е ясно дали властите в Берлин планират да има унисекс писоари, които да могат да бъдат ползвани и от мъже, и от жени.