"Не изключвам военният вариант за разрешаване на кризата във Венецуела", заяви пред журналисти в голф клуба си в Ню Джърси, президентът на САЩ Доналд Тръмп.

"Имаме много възможности за действие и една от тях е военната. Във Венецуела е голяма бъркотия", допълни той, цитиран от Си Ен Ен.

Заплахите срещу Каракас дойдоха малко след като от Венецуела обявиха, че Пентагонът вече имал готов план за атака срещу страната, а президентът Николас Мадуро поиска телефонен разговор или среща с Тръмп.

Не разговаряме с диктатори, отговориха от Белия дом.

"САЩ са солирадни и стоят зад народа на Венецуела срещу продължаващото насилие от страна на режима на Мадуро. Когато демокрацията в страната бъде възстановена, президентът Тръмп с удоволствие ще говори с лидера на Венецуела", коментираха от администрацията на държавния глава, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Заплахата на президента на САЩ Доналд Тръмп за военна намеса във Венецуела е "акт на лудост", отговори министърът на отбраната на южноамериканската страна Владимир Падрино.

"С този екстремистки елит, който ръководи САЩ, кой знае какво ще се случи на света", коментира генерал Падрино по националната телевизия. 

А министърът на комуникациите Ернесто Вилегас нарече изявлението на Тръмп "безпрецедентна заплаха срещу националния суверенитет", предаде БТА.

Не така обаче мислят обикновените хора в Каракас.

"Това правителство разруши страната, държавата е в руини. Не смятам, че военна намеса от страна на САЩ е по-лоша пред перспективата правителството на Венецуела да продължава да управлява по същия начин", коментира архитект Анджелика Азуайе, която участва в протестите срещу Мадуро и живее в покрайнините на столицата.

Доналд Тръмп напомни и за географското разположение на Венецуела.

"Венецуела е наш близък съсед. Не е някъде си далеч от нас. Хората там страдат, умират. Разполагаме с много варианти за Венецуела, включително евентуален военен вариант при необходимост", повтори Тръмп пред журналистите в частния си голф клуб Бедминстър в Ню Джърси. Преди изявлението той се срещна там с държавния секретар Рекс Тилърсън, постоянния представител на САЩ Ники Хейли и съветника на Белия дом по въпросите на националната сигурност Хърбърт Р. Макмастър.

Правителството на Тръмп вече наложи поредица от санкции срещу Мадуро и няколко десетки бивши и настоящи венецуелски официални представители.

Пентагонът заяви по повод изявлението на президента, че американските военни са готови да защитават гражданите на САЩ и американските национални интереси, но окачестви като "безпочвени" инсинуациите на Каракас за планирана военна намеса от страна на Вашингтон.