Рут Пфау - германска лекарка и монахиня, която посвети живота си на борбата срещу проказата в Пакистан, почина на 87 г. в Карачи.

Пфау често е описвана като пакистанската майка Тереза.

Коя е германката, за чиято загуба страда мюсюлманската държава?

Д-р Пфау става свидeтел на случаи на проказа, когато за първи път идва в страната през 1960 г. Тя се връща и започва да основава клиники. Благодарение в голяма степен на нейните усилия през 1996 г. болестта вече е овладяна под контрол. Миналата година броят на пациентите, които се лекуват от проказа, е паднал до 531 в сравнение с 19 398 случая през 80-те години на ХХ век, съобщава пакистанският в. Dawn.

Премиерът на Пакистан Шахид Хакан Абаси казва за д-р Пфау:

"Тя може и да беше родена в Германия, но сърцето ѝ беше винаги в Пакистан", цитира го Би Би Си.

"Д-р Пфау идва в страната, когато още се създава новата нация (Пакистан се отделя като независима държава от Индия през 1947 г. - б.р.) и се опитва да направи по-добър живота на заразените и докато върши своята дейност, тя намира и своя дом", добави той, докато отчита нейния кураж и лоялност.

Д-р Пфау е родена в Лайпциг през 1929 г. Тя вижда дома си разрушен от бомбардировките по време на Втората световна война. Учи медицина и по-късно е изпратена от своя католически орден "Сестрите на Марииното сърце" в южна Индия. Някакво объркване във визите обаче я задържа в Карачи и тогава тя за първи път се сблъсква с проказата.

"Първият ми пациент беше млад пакистанец. Той пълзеше на ръцете си и влачеше краката си, като че беше съвсем нормално да се придвижва по този начин в мръсотията, като куче", разказва тя пред Би Би Си през 2010 г.

Д-р Пфау спасява страдащи деца, които години наред са били държани в пещери или обори от родителите си, които се страхуват, че са заразни. Тя обучава пакистански лекари и привлича чуждестранни помощи, основава Националната програма на Пакистан за контрол на проказата и Центъра за борба с проказата "Мари Аделаид", които са представени във всяка провинция на мюсюлманската страна.

Тя печели признателност и заради усилията си за помагането на пострадалите от унищожителното наводнение в югозападните части на Пакистан през 2010 г.

Тя има множество награди за своята всеотдайна дейност в това число и Hilal-e-Imtiaz - второто по важност гражданско отличие на Пакистан през 1979 г., Hilal-e-Pakistan през 1989 г. и германски Staufer Medal през 2015 г. 

Написала е четири книги на немски за работата си в страната.

"За амма (почтително "майка" на урду) няма пречки. Покривах главата си и пътувах навсякъде. Първо ме мислят за пакистанка", разказва д-р Пфау в интервю пред Dawn.

"Всички разбират, че идвам, за да помогна. Всички ме приемаха повече за пакистанка, отколкото за германка. Родното ми място е Германия, но сърцето ми бие за Пакистан", добавя тя.

В борбата срещу проказата д-р Пфау пътува много и в Афганистан, дори и по време на Студената война и по-късно по време на муджахидините.

"Пътувах до Бамиян, Кабул, Джалалабад, Херат, Мазар-е-Шариф. Дали с Хекматияр или с Ахмед Шах Масуд - покривах гравата си и сядах с тях. Те ме уважаваха. Разбираха, че за мен няма нищо друго, освен да служа на хората със средствата на медицината", казва още тя.

Д-р Пфау почина в петък в болница в Карачи на 87 г. Ще бъде погребана с държавни почести на 19 август в столицата на Пакистан.

"Цялата ни нация е задължена на Рут Пфау за нейната всеотдайност и безпримерно служене за унищожаването на проказата", обясни решението пакистанският премиер.