Пренебрегвани от останалата част на света, тежки битки се водят в малкия град Аламия в източна Саудитска Арабия от три месеца. Сателитни изображения показват, че цели квартали от града са напълно разрушени. Снимки на престрелки и срутени сгради се въртят в социалните мрежи. Независимо отразяване е невъзможно, защото властите отказват на чуждестранни журналисти достъп до района.

Център на битките изглежда е Ла-Масора, старият квартал на града. Въоръжени шиити са въвлечени в престрелки със саудитските сили за сигурност в тесните улички на квартала. При сраженията се използва тежка артилерия и поне 15 души са загинали досега. След като бяха разпространени изображения на канадски танкове използвани срещу цивилни, Отава обмисля спиране на продажбите на военна техника за Саудитска Арабия.

Принудителни изселвания и разрушения

Конфликтът избухва отчасти заради плановете на властите да разрушат части от стария град, за да построят нов мол, срещу което жителите на града протестират. През април ООН призова Саудитска Арабия да прекрати принудителните изселвания и разрушаването на стария квартал. Специалният пратеник на ООН по културните права Карима Беноуне изрази страховете си, че “планираното разрушаване ще изтрие това уникално регионално наследство необратимо.“

Себастиан Сонс, експерт по Близкия изток от Германския съвет за международни отношения, коментира, че е скептичен, че Рияд ще осъществи инфраструктурни промени, които ще подобрят живота на жителите.

“Изглежда по-скоро като проект за изселване. Те се опитват да разпръснат и претопят шиитското малцинство, което доминира в региона, като премахнат центъра му. Това съвпада с фундаменталната маргинализация на шиитите, която Саудитска Арабия цели от години и която стана част от нейната официална пропаганда.“

Маргинализирани шиити в уахабитска държава

Репресиите и маргинализацията са дълбоките корени на конфликта. Около 10% от 30-те милиона жители на Саудитска Арабия са шиити. По-голяма част от тях живеят в източната част на страната, където са най-големите залежи на петрол. Но шиитите получават малко от богатствата на страната, а достъпът до участие в политическия живот на страната им е отказан. Допълнителен натиск им се оказва от факта, че мнозинството саудитци са последователи на уахабизма (ултраконсервативно течение в сунитския ислям - б. ред.), затова на шиитите се гледа като на неверници.

Шиитското малцинство за последно изрази недоволството си от управлението по време на Арабската пролет през 2011 г. Аламия стана център на протеста – особено след като бунта на шиитското малцинство в съседен Бахрейн беше потушено от сунитския крал с военната помощ на Саудитска Арабия. Аламия стана дом и на Нимр ал-Нимр, известен шиитски шейх, който стана водач на протестите в източна Саудитска Арабия. Ал-Нимр плати за позицията си срещу дискриминацията на шиитите с живота си. В началото на 2016 г. той е екзекутиран по обвинения в тероризъм.

Насилието ражда насилие

Бруталният подход на Рияд доведе до ескалация на конфликта, коментира Али Абудиси от Европейско-саудитската организация за човешки права. Абудиси е от Аламия, но сега живее в Берлин. Той няколко пъти е лежал в затвора в Саудитска Арабия след Арабската пролет. Пред “Дойче веле“ Абудиси обяснява, че убийствата, изтезанията и несправедливите процеси, извършени от саудитските власти са използвани като претекст от тези шиити, които са убедени, че трябва да се защитават с оръжие.

Абудиси пресмята, че около 90% от жителите на Аламия са напуснали града или са изгонени от властите. Активистът казва, че страната води война срещу собствените си хора – нещо невиждано в 80-годишната й история. “Амнести интернешънъл“ твърди, че 14 шиити са загинали в саудитски затвори докато чакат несправедливи процеси, които така или иначе ще ги пратят на смърт, което значи че малко бунтовници са склонни да свалят оръжията си.

Демонстрация на сила?

Андрю Хамънд, автор на “Ислямска утопия: Илюзията за реформи в Саудитска Арабия“ смята дейността на саудитските власти в Аламия за “забележителна“. Опитът да демонстрират сила, казва той, е пряко свързан с последната смяна в наследяването в саудитското кралско семейство: бившият престолонаследник принц Мохамед бин Найеф беше лишен от власт – неговият клон на семейството загуби правото на трона. Новият престолонаследник е любимият син на крал Салман Мохамед бин Салман.

“То се самопредставя като човек, който може да противостои на шиитите в собствената си страна и в Иран“, коментира Хамънд, който в момента работи в университета в Оксфорд.

Себастиан Сонс изтъква, че мнозинството сунити в Саудитска арабия подкрепят управлението.

“Те смятат шиитското малцинство за проблемно, в най-лошия случай като подкрепяни от Иран терористи“, коментира той и добавя, че тези настроения са пряк резултат на саудитската пропаганда, включително “омразата към шиитите, която внушава уахабизма“.

Саудитските власти може да постигнат краткотраен успех със стратегията за принудително разселване и разрушение – стратегия, за която Андрю Хамънд смята, че е създадена, за да пречупи волята на местните хора.

“Те имат толкова много властови лостове в ръцете си, че могат да унищожат цели общности“, казва той и посочва пример от миналото: старият квартал на регионалния център Катиф също е разрушен след протести през 1979 г. А на негово място са построени… паркинг и сунитска джамия.

*Статията е публикувана в “Дойче веле“.