Три неща - асоцииране на себе си с държавата, леко притеснителни "старшински" изрази като "по-задоволителна картина" и изразена радост от успешна "конфискация" на пари кеш и апаратура от "рецидивисти".

Това са акцентите в реакцията на вицепремиера Валери Симеонов, която все дойде по-рано днес, часове след като изтекоха не особено почтителни видеа от неговата интервенция в "Бедрум" и "Какао бийч".

Ето и постинга на вицепремиера, който завършва с недоволство към медиите, които си позволяват да го иронизират за подхода му:

"Тази нощ държавата влезе в ролята си и в “Бедруум” – открита дискотека, работеща в противоречие с редица разпоредби на закона и тероризираща целия залив от години.

При първата проверка беше иззета апаратура и изцяло спряно озвучаването. При втората проверка, около 04:00, отново беше спряно озвучаването, с което държавата показа воля и способност да наложи ефективно закона.

Законът и наредбите на Община Несебър забраняват каквото и да било озвучаване в открити заведения след 24:00 ч.

Проверките в центъра на Слънчев бряг показаха по-задоволителна картина от предната нощ, което свидетелства за резултатност от действията на институциите.

Рецидивистите от “Оксижен” отново тормозеха района с високи децибели, но и новият им комплект апаратура беше конфискуван и се възцари тишина.

Що се отнася до обвиненията, че се фокусираме само върху шума, добре е всички да знаят, че две поредни вечери от касата на “Оксижен” се конфискува целият оборот по около 8000 лева на нощ, налагат се актове по трудовия кодекс, закона за акцизи, данъци и складове, и други. Все актове, които водят до сериозни санкции за собствениците.

За пореден път се видя, че когато има политическа подкрепа, полицията може да си свърши работата безупречно – похвала заслужават специалните полицейски сили, командировани от Пловдив и колегите им от ОД на МВР Бургас.

Контролът на държавата върху заведенията и другите търговски обекти в Слънчев бряг и Черноморието ще стане еженощен до края на сезона. Крайно време е туристическите дейности в България да влязат в рамките на закона, а след началото на следващата пленарна сесия на Народното събрание, да прокараме подготвените промени в законодателството, които да спрат терора на тарикатите над нормалните хора.

И не на последно място – следете внимателно кои медии - коя страна ще заемат в битката за налагане на закона. Обвързаностите на подземния свят и престъпниците не свършват само до дискотеките в Слънчев бряг – те оплитат политици, хора от всички власти, редактори и журналисти в медиите."

В петък пък вицепремиерът предприе и законово действие, като подаде сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет срещу магистрата Панайот Генков - "председател и изпълняващ функциите на административен ръководител на Административен съд Бургас" (по прессъобщението на правителствената информационна служба - иначе "председател" и "административен ръководител" са едно и също, б.р.).

Симеонов неколкократно се оплакваше - но досега само пред медиите, че именно съдия Генков отменя административни наказания срещу различни заведения по морето.

"Предмет на проверката следва да бъде почтеността на съдията и установяване дали е оказвал натиск, както и пряко или косвено влияние върху други магистрати – членове на състави на Административния съд -  Бургас, по отношение на произнасяне, свързано с отмяна на предварителното изпълнение и отмяна на актове на ТД на Национална агенция за приходите - Бургас, за незаконна дейност в редица заведения и дискотеки по българското Черноморие - пояснява се в прессъобщението, изпратено в неделя от правителствената служба. - 

Искането също така е да се установи дали са налице действия, които накърняват престижа на съдебната власт, както и дали с действията си, председателят на Административен съд -  Бургас компрометира честта на съдията и професията в обществото."

В съобщението се дават и насоки как трябва Инспекторатът да реши казуса със съдията, който "саботира":

"Според заместник министър-председателя е недопустимо членове на съдебната власт да саботират действията на органи на изпълнителната власт срещу нарушители на законите на Република България."