Спирането на музиката и работата на нощни заведения в Слънчев бряг с участието на вицепремиера Валери Симеонов са само на база полицейско разпореждане, а не на конкретни сигнали или констатирани нарушения на законодателството.

Това стана ясно от разговор с представители на районната здравна инспекция в ефира на бТВ по повод случките в курорта от последните дни.

“По отношение на заведенията задълженията са на общините, които разрешават работното време. Правим постоянно проверки, всяко лято, но сега просто добиха повече гласност”, обясни шефката на здравната инспекция в курорта д-р Вергиния Цанова пред телевизията.

По думите й в района на заведенията “Оксиджен” и “Бедрум” общият шум е бил над допустимите норми, но фоновият шум в този район също е много висок. При спиране на музиката в първото заведение шумът е намалял с 30 децибела, но отново е бил над нормата. 

“Глоби са налагани, но не точно на тези заведения. Съставянето на актове зависи отново от общините”, заяви тя.

Друга представителка на инспекцията - д-р Иванка Каменова, заяви, че въпросните дискотеки работят от години и не са уличени в нарушения на законите за туризма, за храните, за трудовото законодателство (точно обратното написа Симеонов в профилите си в социалните мрежи, б.р.). 

“Може би вицепремиерът Валери Симеонов е в бъдещето, когато казва, че ще бъде променено законодателството. Дори не съм сигурна, че има право на това нещо, но не съм юрист. Редно е да се каже най-после какво представлява Слънчев бряг: курорт ли е, урбанизирана територия ли е”, обясни д-р Каменова. 

В ефира на бТВ беше и арестуваният диджей Станчо, който попита Валери Симеонов:

“В мирно време обявявате война. Вие като вицепремиер изземвате функциите на вътрешния министър, как се чувства той? Вие от позицията на какъв изземате функциите? Не ви ли е неудобно, не ви ли е срам да ме държите гладен, да не мога да си плащам сметките?”

Той обяви, че отива в полицията, за да си поиска неправомерно задържания лаптоп, което станало без никакви документи, които предполагат изземване на лични вещи. Още повече че срещу него не се води никакво разследване.

Още вчера Симеонов пък написа в позицията си във фейсбук и туитър:

"... Законът и наредбите на Община Несебър забраняват каквото и да било озвучаване в открити заведения след 24:00 ч."

Всъщност обаче читател написа отдолу:

"Прощавайте г-н Симеонов, но ако се бяхте запознали с Наредбата на община Несебър за опазване на обществения ред на територията на общината, щяхте да знаете, че няма как тези хора да са извършили нарушение на нощната тишина, тъй като чл. 3 от наредбата е отменен. 

Т е. Вие и общината нямате право да налагате санкции. Прогнозирам, че санкциите, които ще опитате да наложите, ще бъдат отменени от съда..." и т.н.

Справка с въпросната наредба на общината показва, че чл. 3 с всичките му четири алинеи, сред които и:...

"/1/ Забранява се използването на жива музика и озвучителна техника в заведенията за хранене и развлечения без необходимата шумоизолация, както и в откритите в непосредствена близост до жилищни сгради и хотелски комплекси.

–          от месец октомври до месец април включително – след 22.00 часа до 07.00 часа;

–          от месец май до месец септември включително – след 24.00 часа до 07.00 часа."

...наистина е отменен с решение още от 2007 г.