"Прокуратурата и "агенцията "Държавна сигурност" (иронично за ДАНС, б.р.) целят да има безконтролно подслушване у нас и очевидно не харесват дейността на Бюрото."

Това заяви пред Нова тв Бойко Рашков, председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Изказването дойде дни след като по инициатива на прокурактурата ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на зам.-шефа на бюрото - адвокат Георги Гатев.

Мотивите бяха, че Гатев е ненадежден и не може да пази информация.

"Няма друг такъв орган като Бюрото, който да осъществява контрол над тази деликатна област", напомни днес Рашков.

Той дори иронизира, че не смее да посъветва Ани Цолова да се обърне към тях, ако има някакви съмнения, че някой нарушава конституционните й права, за да не отнемат и неговия допуск.

Става въпрос за това, че Гатев бе фронтално атакуван и в крайна сметка "опраскан" от прокуратурата именно с такъв мотив - че съветвал желаещи граждани как да си подадат молби да Бюрото.

"Това се прави, за да може да се спре Бюрото за контрол на подслушването да осъществява правомощията си по закон. Да се ограничи тази дейност на Бюрото", коментира Рашков по повод казуса.

Рашков за пореден път напомни, че прессъобщението на прокуратурата, което е било изпратено мълниеносно на медиите, съдържа само обвинения за "контакти с граждани, срещи с граждани, разяснения на граждани".

"Не става дума за накърняване и застрашаване на националната сигурност."

Само за краткия срок от основаването на Бюрото - от 2014 г., то е успяло да ограничи използването и прилагането на СРС в пъти в страната, отбеляза председателят му. "С което смятам, че България е в напълно съответствие с европейските стандарти в тази област, които фактически диктува Европейският съд за правата на човека."

Рашков каза обаче, че някои искат да се върнат други времена.

"ДАНС ли е, Държавна сигурност ли е - това ще се види, защото да искаш да поставяш под контрол в противоречие със закона и конституцията, с европейските стандарти български граждани - какво означава това?", попита той.