Някои американски психиатри настояват Доналд Тръмп да бъде диагностициран, но други напомнят опасни практики в тази област, пише Грегор Бранди в портала State.fr.

Същевременно авторът припомня, че мнозина, дори в глобалната мрежа, живо се интересуват от психичното здраве на Тръмп. Ако се съди по този факт, американският президент е най-обсъжданата личност в света. А и често противоречивите му и остри изявления давали повод човек да се замисли дали той е в добра форма.

В САЩ обаче психиатрите нямат право да коментират здравето на човек, когото не са изследвали лично. Тази практика е наложена по силата на правилото „Голдуотър”, се посочва в публикацията.

През 1964 г. кандидатът на републиканците Бари Голдуотър за президент на САЩ се изправя срещу демократа Линдън Джонсън. Това става след убийството на Джон Кенеди година по-рано.

Президентските избори печели Джонсън. Това става не на последно място заради нападките срещу Голдуотър – бил екстремист и демагог. Илюстрованото сп. “Факт” прави публично допитване до стотици психиатри, след което оповестява резултатите под водещото заглавие “1189 психиатри са на мнение, че Голдуотър не е годен за президент.”

Бари Голдуотър става причина психиатрите да не коментират здравословното състояние на публични личности, които не са изследвали лично.

Бари Голдуотър се обръща към съда. Той печели делото срещу списанието, което е осъдено да му изплати 750 000 долара. Въпреки това на 3 ноември 1964 г. Голдуотър губи катастрофално президентските избори, като претърпява едно от най-големите изборни поражения в американската история.

След бурна полемика през 1973 г. Американската асоциация на психиатрите одобрява правилото „Голдуотър”. С него е въведена забрана за членуващи в Асоциацията психиатри да коментират здравословното състояние на публични личности, които не са изследвали лично.

През август 2016 г. президентката на Американската асоциация на психиатрите д-р Мария А. Оквендо публикува комюнике, в което остро се осъжда поставяне на дистанционна диагноза и в което между другото се посочва:

“Уникалната атмосфера при настоящите президентски избори може да породи у някои желание кандидатите да бъдат подложени на психоанализ, но подобни действия не само са в противоречие с етиката, но са и безотговорни.”

Видно обаче било, че не всички споделят подобно мнение.

В края на юли – 8 месеца след избора на Доналд Тръмп за президент, друга организация – Американската асоциация на психоаналитиците, разпрати електронни писма до всичките си 3500 членове. В тях им беше съобщено, че те не са длъжни да се придържат към правилото и могат да дават оценка на психичното здраве на Доналд Тръмп. Не можело да се забранява на членовете на асоциацията отговорно да използват натрупаните познания и опит. Поведението на Тръмп давало основание за подобни действия, и то далеч по-рано.

От своя страна обаче Американската асоциация на психиатрите, в която членуват 36 000 души, се възползва от случая да напомни за правилото „Голдуотър”. То продължавало да е в сила – в никакъв случай не може да бъде диагностициран който и да било, дори президентът на САЩ, ако не е бил изследван. Наред с това всеки лекар би нарушил професионалната етика, ако оповестява психиатрично заключение без съгласието и изричното разрешение на конкретното лице.

Изданието цитира и Алън Франсис, един от най-известните и уважавани психиатри в САЩ. Според специалиста определение от рода на нарцистично разстройване на личността в никакъв случай не се отнасяло до Тръмп.

“Лошо поведение рядко е признак на психично заболяване. Подобни оскърбления са погрешен начин за противодействие на посегателствата на Тръмп срещу нашата демокрация. Той може и трябва да бъде атакуван за неговото невежество, некомпетентност, импулсивност, за стремежа му към получаване на диктаторски пълномощия. Психологическите му мотиви са очевидни и техният анализ не пречи да продължи надпреварата за власт. Но това е политически, а не психиатричен проблем”, смята Франсис.