По желание на Москва бившият германски канцлер (1998 – 2005 г.) Герхард Шрьодер става независим директор на руския нефтен концерн с държавно участие “Роснефт”. Това става ясно от декрет на премиера Дмитрий Медведев, публикуван на сайта на правителството.

Предвидено е на 29 септември т. г. акционерите да гласуват промени в състава на Управителния съвет – броят на неговите членове да бъде увеличени от 9 на 11 души.

Предвижда се Герхард Шрьодер да получи поста на независим директор и то редом със сегашните трима титуляри – руснака Олег Вюгин, американеца Доналд Хъмфри и германеца Матиас Варнинг.

Като представители на руската държава са предвидени шефът на “Роснефт” Игор Сечин, съветникът на Кремъл Андрей Белусов и министърът на енергетиката Александър Новак.

През последните 15 години концернът “Роснефт” се разви като един от най-успешните в бранша в световен мащаб. 50 на сто от него се контролират от държавата.

Както босът Сечин, така и ексканцлерът Шрьодер са дългогодишни приятели с руския президент Владимир Путин, припомня “Шпигел”.

73-годишният Герхард Шрьодер от 2005 г. е председател на Съвета на акционерите на “Северен поток” – контролираният от “Газпром” газопровод, по който руски газ тече под Балтийско море и стига до Германия.

По повод новия пост на Шрьодер, който той ще заема редом със сегашния си в “Северен поток”, се надигна вълна от възмущение. Най-върлите му критици го нарекоха “доброволен слуга на Путин”.

“Той окончателно се унижи до платен слуга на политиката на Путин”, заяви зеленият евродепутат Райнхард Бютикофер.

Според украинския посланик в Берлин Андрей Мелник било неморално бивш германски канцлер и виден социалдемократ да бъде инструментализиран от Кремъл. Новият пост на Шрьодер бил абсолютно погрешен сигнал и това щяло да подкопае усилията на международната общност и на правителството в Берлин за решаването на конфликта в Източна Украйна.

“Вашингтон пост” също излезе с критична публикация. Шрьодер би могъл да пише мемоари и политическа литература и така да остане в историята като заслужил държавен деец. Вместо това той като приятел на Владимир Путин предпочел кариера в руския бизнес. И още – в разгара на украинската криза, през 2014 г., Шрьодер предпочел да отпразнува 70-годишния си юбилей с Путин в Санкт Петербург, което предизвикало отрицателна международна реакция.

Шрьодер не закъсня с реакцията си:

“Това, което се случва в САЩ, трябва да се критикува публично и жестоко.”

Той не бил настроен антиамерикански, но срещу “чудовищното политическо влияние” на Вашингтон. Ексканцлерът призова германците да не обръщат внимание на настояването на Доналд Тръмп всяка държава членка на НАТО да заделя годишно по 2 на сто от БВП за въоръжаване.

Шрьодер се обявава и срещу санкциите, наложени на Русия след анексирането на Крим.