Върховната административна прокуратура (ВАП) е проверила по реда на надзора за законност заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за Калиакра, която доведе и до протести на собствениците на земи. Държавното обвинение атакува тази част от заповедта, която забранява временно земеделската дейност в защитените зони над Каварна, става ясно от съобщението.

По втората част - за забраната на строителство, прокурорите са съгласни и преценяват, че "подобни действия са от естество да увредят защитената зона въобще".

Прокурорите съобщават, че са се сезирали "във връзка с публикации в средства за масово осведомяване" по темата, макар да звучи малко странно да е от тяхната компетенция. За разлика от съда на ЕС в Люксембург, който ни осъжда след около 2 години съдебно следствие и една от причините е именно, че навремето сме се изхитрили и не сме вкарали достатъчно големи площи в т. нар. Специална защитена зона, прокурорите за броени дни стигат до точно обратното заключение: 

"В процеса на извършването й (на проверката) са събрани данни, че при изграждането на европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000" през 2007 г. е обявена по-голяма площ, заета от Понто-Сарматски степи *62C0, а на практика е била по-малка - заявяват от ведомството на Сотир Цацаров. 

По този начин заповедта е издадена, без от министъра на околната среда и водите да е установено категорично, че във всички места по приложения координатен регистър се намира природно местообитание 62C0* Понто-Сарматски степи.

Допуснатото нарушение е преценено от ВАП като съществено, тъй като заповедта е издадена за опазването на това местообитание."

В допълнение прокурорите изказват и забележки към избрания начин на процедиране на административния орган, който не съответствал на целите за осигуряване биологичното разнообразие  - част от текста на Директива на ЕИО от 92 г . за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна (всъщност точно за нейното нарушаване е една част от присъдата ни от Съда на ЕС в Люксембург, б.р.)

Затова и Върховната административна прокуратура оспорва тази точка от заповедта, с която на територията на защитена зона „Комплекс Калиакра" е въведена забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етеричномаслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури.

Относно другата - първа точка от заповедта, с която се забранява издаване на разрешения за строеж и всякакво строителство на територията, от ВАП е преценено, че подобни действия са от естество да увредят защитената зона въобще.

Административните прокурори са изпратили документацията и координатен регистър на защитената зона BG0000573 „Комплекс Калиакра" по компетентност на ВКП.