Бившата вицепремиерка в кабинета "Борисов 3" и първи български еврокомисар Меглена Кунева е с нов пост в Брюксел, предаде БГНЕС. Новината става ясна от публикация в Официалния вестник на Европейския съюз от 28 юли 2017 г.

Кунева е предложена от Европейската комисия за член на комитет, който се занимава със статута и финансирането на европейските политически партии. Заедно с нея председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е номинирал и португалския политик и бивш еврокомисар Антонио Виторино.

През есента на 2014 г. бяха приети нови правила относно статута на европейските политически партии и свързаните с тях политически фондации. Целта е повишаване на прозрачността при финансирането им и спазване на ценностите, на които се основава ЕС. Контролът върху дейността на европейските партии и свързаните с тях фондации се осъществява от специален орган, който се състои от шестима членове, като ЕК и Европейският парламент определят по двама представители. Назначението е обвързано с подписването от всяко определено за член лице на декларацията за независимост и липса на конфликт на интереси, става ясно от решение на Европейската комисия от 26 юли 2017 г.

Сред изискванията за липса на конфликт на интереси е членът на органа по финансирането на европейските партии да не е член на Европейския парламент, на Съвета или на Комисията, да не упражнява изборни мандати. 

В момента Кунева все още е лидер в оставка на движение "България на гражданите". Тя подаде оставката си при провала на партията й като част от Реформаторския блок на последните парламентарни избори у нас. Очаква се партията й да си избере нов председател на конференция през септември. Вероятно това ще е един от младите бивши депутати от РБ Димитър Делчев.