Част от проекта за АЕЦ "Белене" може да бъде обявен за приватизация в началото на 2018 г. Това заяви министърката на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти, представяйки управленските приоритети в сектора. По думите й вече се прави счетоводен анализ на активите и пасивите на проекта за изграждане на втората атомна централа в очакване на анализа на БАН за нуждата от нови ядрени мощности.

"Нямаме право на нови грешки за АЕЦ "Белене" и трябват икономически обосновани решения", каза Петкова.

Възложеният от правителството на БАН анализ за икономически обоснован модел за използване на двата реактора за "Белене" трябва да е готов през септември. От думите на министърката се разбра, че правителството предпочита строежът на централата да се възобнови, като за целта се търси "стратегически инвеститор". "Приватизационният" план би включвал създаване на специалното дружество с активите и пасивите на АЕЦ "Белене" и то да се обяви за приватизация, но държавата да запази дял, включващ площадката и реакторите.

Теменужка Петкова каза още, че очаква в рамките на около половин година да има яснота за газовия хъб "Балкан". До края на август ще бъде обявена обществената поръчка за изготвяне на предпроектното проучване за газовия хъб, която е за близо 2 млн. евро. Очакванията на енергийния министър са в следващите 6-7 месеца да има отговор на въпросите откъде ще се захранва хъбът, каква ще е цената и рентабилността му.

Министърката на енергетиката се размина с ГЕРБ във версиите за това опасен ли е хидровъзелът "Цанков камък", който се превърна в централен политически сюжет, откакто управляващите решиха да внесат нов сигнал в прокуратурата за проверка на проекта, пуснат в експлоатация преди 7 години.

Според Теменужка Петкова съоръжението не е опасно за хората, а чашката на язовира не е спукана. В момента Националнана електрическа компания (НЕК) извършва планов ремонт и заедно с това се поправя една скъсана геомембрана. Само преди ден от ГЕРБ заявиха, че новото в сигнала до прокуратурата е именно това, че язовирът може да е опасен заради некачествено изпълнение.

 
Петкова също потвърди обаче, че инвестицията в "Цанков камък" цяла да се изплаща в продължение на неколкостотин години, а и не било ясно защо сега се налагат някакви ремонти, при положение, че е вложените в строежа средства са в рамките на 1 млрд. лв. 
 
 
"През 2012 г. като директор на Агенцията за държавна и финансова инспекция извършихме поредица от проверки в НЕК, една от тях беше свързана с проекта „Цанков камък“. Знам със сигурност, че договорът е сключен през 2003 г. с австрийската кампания „Алпина“, не е проведена обществена поръчка, защото става въпрос за международно споразумение“, обясни тя. 

„Има важно „но“, което трябва да се знае - през 2005 г. се подписва допълнение №3 и се извършват допълнителни разходи за изместване на пътя Девин - Михалково. Договорената цена за тези дейности е 41 млн. евро. Установихме, че при този тип действия е налице нарушение в законодателството относно обществените поръчки“, изтъкна Петкова. 

„Прокуратурата ще каже кои са отговорните лица. В докладите ясно са посочени периоди, лица и действия. Извършва се планов ремонт, свързан с коритото на река Гащня и със самия ВЕЦ, на повреда на геомембраната на язовира“, поясни Петкова.

Министър Петкова отчете още, че за полугодието на 2017 г. държавната енергетика показва добри резултати - по сметките на дружествата от "Българския енергиен холдинг" има 1,184 млрд. лв., докато през ноември сумата е била 404 млн. лв. Тя посочи като добър пример и "Националната електрическа компания", която за полугодието отчита оперативна печалба от 27 млн. лв., която след плащане на данъци става 1 млн. лв. загуба, но това е доста по-добре в сравнение със загубата от 94 млн. лв. на НЕК през 2014 г., допълни Петкова