Половин милион лева за Троянския манастир. Толкова обеща от името на правителството днес премиерът Бойко Бориков, който посети обителта навръх големия празник Успение Богородично.

Там бе и финансовият министър Владислав Горанов.

Министър-председателят се поклони на целебната икона Троеручица.

"Присъствах на празничната Света литургия в Троянския манастир „Успение Богородично“. Помолих се за здраве, мир и благоденствие. С посланика на Русия Анатолий Макаров поздравихме Негово Светейшество патриарх Неофит за отслужения ритуал. Честит празник на всички, бъдете живи и здрави!", написа Борисов във фейсбук.

 

В Троянския манастир бе и руският посланик у нас Анатолий Макаров. Там той разговаря с Бойко Борисов и Владислав Горанов. Обсъдени са били въпроси на двустранното сътрудничество, включително в сферите на енергетиката, туризма и търговията.

 

Във Варна - където е и празник на града, по традиция многолюдно шествие с чудотворната икона на Света Богородица премина около Катедралния храм малко след 11 ч.

Стотици варненци, начело с кмета на града, областния управител, почетния консул на Русия, министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, командира на ВМС, началника на Областната дирекция на МВР, политици и общественици, присъстваха на тържественото издигане на флага на морската столица.

След като Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи благодарствен молебен по повод Успение на Пресвета Богородица, на площад “Св. Св.Кирил и Методий" преминаха и представителни части на Военноморските сили, както и военният духов оркестър.

А Бойко Борисов успя да "се отчете" и тук - както личи от профила на министър Николай Нанков.

Същевременно в Кюстендил се организира традиционното изложение на богородични и обредни хлябове Панагия - въздигане на хляба".

Панагия (Всецарица), б.р.) е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно.

Днес по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики от самото тесто, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Божията майка. Някои от погачите бяха истински произведения на изкуството.

В София здравният министър Николай Петров и временно изпълняващият длъжността началник на ВМА Венцислав Мутафчийски присъстваха пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, където с 1-минутно мълчание беше почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.