Американският адвокат Джоузеф Огъстин е подал документите по казуса "Цветан Василев" в Държавния департамент и в Министерството на финансите на САЩ, съобщи Би Ай Ти.

Юристът от кантората JWI споделил това в интервю пред журналистката Ралица Василева. JWI работи по иска на укриващия се в Сърбия бивш банкер, който иска да получи закрила от Вашингтон по Глобалния закон "Магнитски". Кантората има амбицията това да бъде първото дело по този закон.

Двете американски министерства трябва да разгледат жалбата и събраните до момента доказателства и твърдения, след което да решат дали да предложат на президента Доналд Тръмп да санкционира посочените в иска личности, заявява Джоузеф Огъстин. Тези лица са главният прокурор Сотир Цацаров и Делян Пеевски.

На обвиненията от страна на Цацаров, че в JWI са платени лобисти, адвокатът отговаря, че всъщност вземат една много малка сума от 50 000 долара за основните им разноски и че не го правят за пари, а заради убеждението, че правата на Цветан Василев са нарушени.

В отговор на въпрос за обвиненията срещу Цветан Василев и отговорността му за краха на КТБ Огъстин изтъква, че са направили много обстойно проучване и са убедени, че бившият банкер е невинен, а банката е била в добро състояние и много западни одитори са заявили това.