Хората се чувстват по-щастливи, ако изпитват силни емоции, дори тези емоции да са негативни - като гняв и дори омраза. Това са резултатите от ново проучване на международен екип от учени от няколко държави. За целите на изследването въпросници са попълнили 2300 студенти от различни страни като САЩ, Германия, Бразилия, Китай, Сингапур, Полша, Гана и Израел, съобщава Би Би Си. Според резултатите, обобщени от международния екип от изследователи, "щастието е много повече от просто усещане за удоволствие и избягване на болка".

Въпросникът към участниците се състои в това да обяснят какви емоции са искали да изпитат и какви емоции изпитват на практика. На базата на отговорите учените са сравнили как хората оценяват общото си усещане за щастие и удоволетворение от живота.

"Ако човек изпитва точно тези емоции, които иска, дори ако те са неприятни по същество, удоволетворението от живота е значително по-високо", обяснява пред Би Би Си водещият изследовател в проучването д-р Мая Тамир от Университета Хебрю в Йерусалим. 

Изненадващо изследването показва още, че 11% от хората отговарят, че предпочитат да изпитват по-малко любов и емпатия, а 10% отговарят, че откровено имат желание да усещат гняв и омраза и ако това се случи, се чувстват по-щастливи като цяло. 

"Някой, който не умее да изпита достатъчно гняв, четейки новина за насилие върху дете, може да се почувства нещастен от липсата на тази емоция в дадения момент, а това води до неудоволетворение и пречи на щастието", смята д-р Тамир. Същото се отнася например и за жена, чийто партньор я тормози - тя би била по-щастлива, ако изпитва по-малко или никаква обич към партньора си. 

Според д-р Анна Александрова от Университета в Кембридж "да се чувстваш зле може да е добре".

"Гневът и омразата са съвместими с щастието, но изследването не засича подобни данни за негативни усещания като страх, вина, раздразнение или тъга например", обяснява тя. В изследването се прави разлика между отговорите на хора, които са в добро състояние на духа, и такива, които страдат от депресивни състояния. 

Учените достигат и до извода, че в желанието за определени емоции има значение и културата. 

"Повечето хора от така наречения Западен свят искат да се чустват много добре през цялото време. Дори и да се чустват така през по-голяма част от времето, те искат нивото на щастие да е по-високо и това очакване и усещане за липса и неудоволетвореност на практика ги прави по-малко щастливи като цяло", казва още д-р Тамир.