Отношенията между Делян Пеевски и Ахмед Доган са здрави - наскоро е имало среща между двамата. Пеевски е достатъчно умен, за да знае, че Доган е прекалено голям хап за него, а Доган няма против "младият и успял" да остане в семейството на ДПС, защото има нужда от "мощни фигури".

Така коментира пред Нова тв журналистът Илхан Андай извадената от праха тема за хонорара на Доган от проекта "Цанков камък".

До ниво зам.-председатели в ДПС винаги е имало малки раздори, но на Доган никой не посяга, напомни познавачът на партията.

Той нарече сагата фалшива новина, която обаче прераства "в нещо като обществено-политически хорор в стила "знам какво направи онова лято", определи журналистът очакването за арест на почетния председател и дори обявяване на извънредно положение. Той каза иронично, че първо изглеждало, че е лято и просто работят само дежурните екипи на вестниците и "гледат да са интересни".

"До мига, в който самият Доган реагира – а това беше нелогично за него.

В годините на неговата активност медиите му изградиха ореола на незаменим български политик. Вследствие той съвсем млъкна и реагираше откъслечно основно с декларации и съобщения, основно за изказвания на Реджеп Тайип Ердоган във връзка с България. За пръв път той реагира на новина от медиите.

Някой си е наумил нещо и иска той да реагира. Изненадата – когато той реагира... завчера, и особено декларацията, официалната на ДПС, и аз си казах: нещо става в държавата", каза Андай.

Той каза, че реално няма новина - случаят с декларираните 1,5 млн. лв. хонорар вече е стигал до ВАС - и "нищо не излезе" (в смисъл че административните съдии постановиха, че Доган като депутат не е  в конфликт на интереси, б.р.).

Журналистът каза, че към днешна дата явно "има друга схема", а съобщението от вчера на ДПС формално е вярно - че Доган "не е консултант на "Цанков камък".

А какъв е точно, щяло да се избистри в  началото на новия политически сезон, когато темата "Цанков камък" постепенно ще отшуми, но ще има медии, които ще проявяват интерес към темата."

Журналистът обърна внимание и кога е станало това - в момента, в който "се стигна до ниво виновниците за КТБ да направят първата стъпка към съда. Сиреч – да бъдат привлечени, сиреч – да бъде докаран Василев. На атаката се отговаря с контраатака."

На въпрос - здрави ли са отоношенията между Доган и Пеевски, той отговори:

"Последното, което успях да науча, че са здрави. Между Пеевски и Доган е имало среща наскоро. Между Пеевски и Доган няма война.

Пеевски е достатъчно умен, за да анализира какво се е случвало в ДПС от самото му съществуване – че Доган е твърде голяма хапка за него.

Самият Доган няма нищо против Пеевски да остане в семейството ДПС. Защото без такива мощни кадри ДПС не може да посрещне новите провокации, които се появиха преди година и половина - появата на партия, която е създадена извън България и се финансира от чужбина, много силното представяне на националистическите формации, които живеят на гърба на ДПС, и т.н."

ДПС в момента се опитва и частично успява, но успява на основа на грешките, които правят Симеонов и другите, каза още Андай.

За ролята на ГЕРБ и Борисов той обяви, че се свеждала до основния политически постулат - като ти подадат удобен пас, да вкараш гол.

"ГЕРБ и ДПС извън паравана са в много добри отношения. Преди 2 седмици отпуснаха доста пари на общини на ДПС", каза Андай.

Той коментира и постинг на бившия министър Нихат Кабил, че "няма да ви мине номерът, пиленца", насочен към тези, които атакуват сега Доган.

"Ако ползваме същата стилистика, тези пиленца до началото на новия политичски сезон ще са станили кило и половина-две и ще отидат на яхния."

Андай обаче хвърли и друга новина:

"Тези 10 важни личности, които са свързани с "Цанков камък", трима от тях са провели много важна среща и от тази важна среща основното послание е, че нещо страшно няма да се случи в държавата. Сиреч този, който създаде напрежението, ще си го понесе в рамките на месец, месец и половина.

А напрежението го създадоха Цветан Василев, бивши ченгета, които минават за мозъчно ядро, мозъчен център. Цветан Василев периодично се появавя и казва: "Внимавай, защото знам какво направи миналото лято."

Става въпрос за огромен финансов ресурс, става въпрос за фокусиране на България отвсякъде (явно по повод внимателното наблюдение от страна на външните ни партньори, б.р.)...

И е постигнат консенсус да бъдем много мъдри, да не допуснем да раздрусаме държавата.

Само ченгетата са предвиждали да се арестува Доган."


Той обяви, че дори в ДПС да има много недоволни, движението "винаги ще се тресе до такава степен, че после да оздравява". Но ударят ли Доган, ДПС няма да го има.

На финал журналистът, който все пак отказа да каже кои от тримата важни са се срещнали и договорили, допълни:

"След лятото ще има много премерен изказ и много премерени действия на Главна прокуратура. Ако някой е надробил нещо, което няма как да преглътне, би било страшно. Защото става въпрос за много пари."