Антикорупционният орган, който ще бъде създаден с новия закон за борба с корупцията, който вече се обсъжда, ще има право да се самосезира по медийни публикации без посочен автор. Това стана ясно от думите на министърката на правосъдието Цецка Цачева пред БНТ. В законопроекта обаче са отпаднали текстовете, които позволяваха бъдещото бюро за борба с корупцията да започва проверки по постъпили анонимни сигнали.

Такава опция бе записана в т.нар. закон "Кунева" в миналия управленски мандат на ГЕРБ. Предложенията обаче станаха повод за остри критики и подозрения, че така бюрото ще работи по доноси и ще може да се използва за политическо разчистване на сметки.

По думите на Цачева на 1 септември предстои ново обществено обсъждане на законопроекта, който през август бе публикуван за дискусия в правителствения сайт за консултации и в сайта на правосъдното ведомство. Текстовете предвиждат съставът на Бюрото за борба с корупцията да се избира от Народното събрание.

Цачева обясни, че не приема варианта, предложен от БСП, председателят на новата мегаинституция да се назначава от президента. 

"Акцентирали сме върху антикорупционата стратегия, която е приета, стратегия за съдебна власт, като сме стъпили на двата предходни законопроекта, известни като законопроектите "Кунева". Постарали сме да елиминираме спорните пунктове, които не срещнаха подкрепата на народните представители на 43-тото НС. Разширен е кръгът на лицата, спрямо които ще действа този закон. Принципите с тези, които гарантират прозрачност, честност и паритет при навлизането на личната, имуществената сфера при гарантиране на съответните права и свободи."

Цачева поясни още, че председателят ще се избира по предложение на различните парламентарни групи, а той ще може да предлага членовете.