Малко над 1,3 милиарда евро ще си разделят клубовете, които са участвали или ще участват в Шампионската лига през настоящия сезон. В това число попадат както отпадналите още в първия квалификационен кръг, така и победителите в турнира, съобщава УЕФА на официалния си уебсайт.

От този пай малко парче ще има и за "Лудогорец", който вече отпадна от най-комерсиалния турнир, но има шанс да влезе в Лига Европа.

Там го чака друг "пай", макар и не толкова голям.

От централата уточняват, че приходите от комерсиалните права за Шампионската лига, Лига Европа и Суперкупата на Европа ще бъдат около 2,35 милиарда евро. Наградният фонд за трите турнира е близо 1,7 млрд, като 1,318 млрд. евро са за участниците в Шампионската лига и Суперкупата, а 400 милиона са за тези от Лига Европа.

Освен това 12 процента от общия оборот (или 282 млн евро), ще бъдат използвани за покриването на организационни и административни разходи. Фондът за солидарност пък възлиза на 8,5 на сто (199,7 млн. евро).

Сметките показват, че 32-та клуба от груповата фаза на Шампионската лига имат гарантирани минимум по 12,7 милиона евро всеки, като сумата може да нараства с по 1,5 милиона евро за всяка победа и по 500 000 евро за равен. Парите скачат значително за елиминациите, където 16-те отбора ще получат по 6 млн. евро. За четвъртфиналистите са предвидени други 6,5 милиона, а за полуфиналистите - по 7,5 млн. за всеки. Победителят в турнира ще получи 15,5 млн., а вицешампионът - 11 млн. евро.

Така първенецът в турнира може да прибере максимум 57,2 милиона евро от наградния фонд, без да бъдат изчислявани маркетинговите му приходи.

Гореспоменатият фонд за солидарност пък представлява следното: всеки клуб, който е играл в Шампионската лига през тази година, но не е достигнал до груповата фаза, като например "Лудогорец", има гарантирана сума за участие. Тя възлиза на 260 000 евро. Освен тези пари участниците в първия квалификационен кръг ще получат по 220 000, във втория - по 320 000, а в третия - по 420 000.

Отпадналите в плейофите пък прибират сбора от наградния фонд за участие в първите кръгове и гореспоменатите 260 000 евро.

Колкото до Суперкупата, "Реал" (Мадрид) ще получи 4 милиона евро за победата си, докато "Манчестър Юнайтед" ще се задоволи с 3 млн. евро.