Изпълнителят на системата за сигурност на НДК за Европредседателството няма да се избира с отворен търг. Управата на Двореца е решила за възложи работата на изпълнителя на прословутия ремонт на сградата - "Галчев инженеринг".

Това става ясно от публикуваните днес в сайта на Агенцията за обществени поръчки документи. Дружеството "НДК - Конгресен център" ЕАД е обявило процедура за изграждането на системата за сигурност на стойност 10 млн. лв., като заради "спешност" на извършването на дейностите е избран вариантът "пряко договаряне без предварително обявление", а покана вече е пратена на "Галчев инженеринг".

Управата на НДК в лицето на подписания се нов изпълнителен директор Ангел Митев обяснява, че провеждането на открит търг или договаряне с предварително обявление изисква срок от 3 до 6 месеца, а системата за сигурност трябва да е напълно готова за старта на събитията по Българското председателство на Съвета на ЕС. То започва на 1 януари 2018 г. Първото събитие обаче щяло да е на 1 ноември тази година, става ясно ос документите. 

Така "Галчев инженеринг" ще трябва да изгради следните неща:

Интегрирана система, която да осъществява мониторинг и оповестяване в реално време в случай на терористичен акт, осъществен в рискови зони в централно фоайе от основната сграда на НДК, система за видео-наблюдение, система за контрол на достъпа, сигнално-охранителна система, пожаро-известителна система, интернет и информационна сигурност, Wi-Fi мрежа, локална мрежа за данни (LAN), обновяване на телефонна система, изчислителна инфраструктура, часовникова система и обучение на персонал. 

От НДК пишат още в мотивите си, че фирмата, която изпълнява ремонта на НДК, вече е получавала задължителни указания по отношение изискванията за сигурност и пожарна безопасност на сградата и изброяват документи от МВР, НСО, ръководител на „Сигурност на Председателството“ и т.н. Припомнят още, че целевите средства за сигурността на НДК, отпуснати с Постановление на Министерския съвет, са 12 млн. лв. с ДДС. Обявената сума без ДДС, щоято би получила фирмата "Галчев инженеринг", ако процедурата не бъде обжалвана, е 9 996 358,88 лв. Разликата е размерът на ДДС.

Според документите за изпълнение на поръчката в този и вид и при тази процедура са нужни 3 месеца.

Срокът за обжалване на стартиралата процедура е 10 дни, смятано от днес.

Покрай цялата сага НДК-гейт стана ясно, че в един от одитите на дейностите и процедурите за ремонт на НДК за Председателството е констатирано, че че победителят в търга за ремонта - "Галчев инженеринг", както и още две фирми, кандидатствали тогава, е трябвало да бъдат отстранени заради прекомерно високи обявени цени. "Галчев" печели обществената поръчка с цена, която е с  2,5 млн. лв. над прогнозната от 14 млн. лв.