Украински хакер е направил признания и е станал свидетел на ФБР по делото за руската хакерска атака срещу сървърите на демократите в САЩ, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Става дума за човек с потребителския ник Profexer. Той разработил програмата P.A.S. web shell, използвана за атака срещу сървърите по време на кандидатпрезидентската кампания в САЩ през лятото на 2016 г. Самият Profexer не я е използвал с противозаконни цели, но е давал платени консултации как да бъде ползвана. Заради това той станал свидетел, а не обвиняем.

От украинската полиция не удовлетворили молбата на "Ню Йорк таймс" да разкрият самоличността на хакера. Но уточнили, че той живее в Киев и не е арестуван.

До този момент няма нито едно фактическо доказателство за руска хакерска атака. Самият президент Доналд Тръмп отрича руската следа.

След като през януари спецслужбите на САЩ огласили информацията, че програмата P.A.S. web shell е била използвана за кибератаки, Profexer премахнал достъпната в интернет информация за себе си. Той махнал сайта си, откъдето програмата можела да бъде свалена безплатно, и написал в затворен форум, че не иска излишно внимание към неговата личност. По-късно се разбрало, че Profexer е станал свидетел на ФБР.

Две руски хакерски групировки са свързани с атаката срещу сървърите на Демократическата партия, пише "Ню Йорк таймс". Това са Advanced Persistent Threat 28, известна още като Fancy Bear, и Cozy Bear.