Куфарът с подкупа е предаден лично от Игор Сечин, твърди прокуратурата.

Председателят на управителния съвет на държавния руски петролен концерн “Роснефт” изобщо не бива да се опасява, че ще го подведат под отговорност за даване на подкуп. Според обвинителния акт той е действал със знанието на ФСБ, като целта е била да се подкрепят следствените действия срещу тогавашния руски икономически министър Алексей Улюкаев, който малко след предаването на сумата на 14 ноември 2016 г. е арестуван, а ден по-късно уволнен от президента Путин.

Истинската роля на Сечин не е била да е мюре на разследващите, а на режисьор на интрига срещу тогавашния икономически министър. Това мнение на обвиняемия споделят повечето наблюдатели в Москва. В началото на процеса Улюкаев говори за “отвратителна провокация” от страна на Сечин.

Сечин е влиятелен приятел на Путин

Сечин (вдясно) разговаря с Путин в Кремъл.

В дъното на аферата е спор по приватизацията на нефтения концерн “Башнефт”. През лятото на 2016 г. Улюкаев първоначално се обяви срещу придобиването на контролния пакет от акции от ръководената от Сечин “Роснефт”. Аргументът му бе, че ако “Башнефт” премине към държавния концерн, приватизацията става невъзможна. Все пак през октомври Улюкаев подкрепи решението на правителството “Башнефт” да бъде продадена на “Роснефт”. Всъщност решението е било взето от Кремъл, а Улюкаев не би могъл да е оказал влияние.

Според обвинението малко след това при среща Улюкаев е получил от Сечин два милиона долара като възнаграждение за съгласието му. В противен случай като икономически министър щял да причини затруднения за “Роснефт”. След това Сечин се обърнал към ФСБ.

На подобна версия не вярват дори приятелски настроени към Кремъл водещи икономисти, изхождайки от съотношението на силите във властта.

От началото на 90-те години на миналия век Сечин е един от най-близките съратници на Путин и, без да заема държавна служба, е една от най-влиятелните личности в страната. Преди повече от 10 години той превърна “Роснефт” в най-големия петролен концерн в Русия, след като с помощта на правосъдието разгроми най-голямото нефтено предприятие ЮКОС и прати в затвора основния акционер Михаил Ходорковски. Министърът на икономиката Улюкаев не би могъл да се противопостави на този човек (Сечин – б. р.).

Арестът като предупреждение

Ето защо най-вероятно действията срещу Улюкаев са част от битката за власт сред руския елит под прикритието на борба срещу корупцията, при която роля може да е играл и зараждащ се стремеж да се отмъсти на Сечин заради амбициите му. 
Улюкаев беше един от либералите в правителството, които се обявяват за повече правна сигурност и, макар и предпазливо заради икономически прагматизъм, изразяват съмнения относно курса на конфронтация спрямо Запада.
Обратно – Сечин се смята за представител на агентурното крило сред руския властови елит. Ето защо безпрецедентният в постсъветската история арест на действащ министър беше приет в Москва като демонстрация на власт от страна на Сечин и като предупреждение към други “либерали”. Неслучайно говорителят на Путин съобщи, че президентът е бил информиран за следствените действия срещу министъра.

-----------

* Авторът е  редактор в отдел "Политика" на германския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, където е публикувана статията. Преводът със съкращения е на Клуб Z.