"Единственият ми проблем е, че Еманюел е по-млад от мен", заявява в интервю за списание "Ел" първата дама на Франция Брижит Макрон. Така тя наруши мълчанието си от повече от 100 дни в Елисейския дворец.

Както е известно, Брижит е 25 години по-голяма от съпруга си. Сега тя е на 64 години.

"Когато чета разни истории по медиите за нашето семейство, все едно чета разкази за някой друг", обяснява съпругата на президента. "Нашата история е съвсем семпла", добавя тя. "Ако навремето не бях направила този избор, щях да пропусна живота си."

А ето как обяснява тя дали вече е свикнала с живота на първата дама:

"Свикнала съм с Еманюел да имаме много предизвикателства и да ми се случват много изключителни неща. И винаги се питам каква ще е следващата аватюра. Така живяхме 20 години."

И пояснява:

"Обаче тази титла "първа дама" изобщо не ми харесва. Тя е буквален превод от американския израз. Не харесвам това. Не се чувствам първа, нито последна, нито лейди. Аз съм Брижит Макрон", отсича президентшата.

През последните седмици Франция вря и кипя по повод желанието на Еманюел да направи официален статута на съпругата си. Обаче това налагаше промени в законите и дори в конституцията. И той бе принуден да се откаже, след като за кратко време петиция срещу "първата дама" бе подписана от около 400 000 души.

Щом не става, аз няма да се боря за подобен пост. Но искам да е всичко прозрачно и да се знае какво харча, обяснява Брижит, без да казва горе-долу какви ще бъдат разходите й. Известно е обаче, че бившата партньорка на Франсоа Оланд Валери струваше на хазната около 400 000 евро през 2013 година.

"Както всички съпруги преди мен, така и аз ще се оправям сега. Но публичната ми роля ще бъде прозрачна за французите", заявява мадам Макрон. "Всичко ще бъде поствано на сайта на президентството."

Проучване за одобрението на президента Макрон, направено след опитите да се създаде статут "първа дама", показа, че едва 37 процента харесват работата му през първите 100 дни. Спад с 10 процентни пункта от първоначалното одобрение.

Мадам Макрон идва у нас в края на другата седмица заедно със съпруга си. Двамата с президента Еманюел Макрон ще бъдат гости на Румен Радев и на Бойко Борисов в двореца "Евксиноград".