Великобритания ще предложи безвизовият режим за граждани на Европейския съюз да остане в сила и след "Брекзит", твърди Би Би Си. Европейските граждани ще могат да влизат свободно в страната, но ако искат да останат да учат, работят или живеят в страната, трябва да отговарят на нови изисквания за имиграцията, които ще бъдат уточнени в проекта за имиграционна система след "Брекзит".

Източници от правителствената администрация са потвърдили пред "Гардиън", че предложенията ще бъдат включени в плана, който ще бъде публикуван в близко бъдеще.

Правителството обаче е изправено пред много въпроси, включително как властите ще гарантират, че влезлите в страната няма да останат, за да работят на черния пазар.

Вътрешното министерство заяви, че контрол върху миграцията не значи само физичеки ограничения по границата, а и контрол върху достъпа до работни места и социални помощи на чужди граждани и уточни:

"Предложения за бъдещата имиграционна система за граждани на ЕС ще бъдат публикувани в подходящия момент."

Депутатът от Лейбъристката партия Бен Брадшоу, коментира:

"Никой от гласувалите за излизане от Европейския съюз не очаква "Брекзит" да значи, че Великобритания ще загуби контрол върху имиграцията, но именно това предлага правителството. Ограничаване на правото на труд във Великобритания, докато вратата е отворена за всички, идващи с уж друга цел, изглежда като противоречаща на здравия разум имиграционна система... Тя може да предизвика ръст на сивата икономика."

Според Брадшоу, членството в единния пазар на Европейския съюз трява да се върне на масата за преговори.

Ако Великобритания отправи официално такова преложение, Брюксел ще трябва от своя страна да реши дали да приеме безвизово пътуване на британски граждани в рамките на ЕС. В момента граждани на Съюза могат да живеят и работят във Великобритания без специално разрешение.

В поредица официални позиции, разкриващи визията за отношенията с ЕС след март 2019 г., британското правителство предложи временен митнически съюз след "Брекзит" и варианти за бъдещи търговски отношения със зоната за свободна търговия. Великобритания заяви също, че не иска гранични пунктове по границата с Ираландия и поиска запазване на пакта за свобоно пътуване между двете страни.