На днешния ден преди 40 години е излъчен първият сигнал от България към спътник в космоса. Това напомниха от "Виваком". Компанията сега е собственик на станцията. 

Поводът е бил откриването на международната „Универсиада 77“ на 17 август 1977 г. 

Церемонията се предава пряко към Космоса от новопостроена на 30 км от София станция, наричана тогава Земна станция за космически връзки „Шипка“. Сега носи името „Плана“. Събитието отбелязва началото на сателитните комуникации и сателитната телевизия в страната.

Прякото предаване от Националния стадион "Васил Левски" започва точно в 17.33 часа. Сигналът от стадиона е излъчен до телевизионната кула в София, а оттам по аналогова радиорелейна линия е стигнал до станцията в Плана, откъдето към космоса е бил излъчван чрез 60-тонна сателитна антена с диаметър 12 метра.

Така, преди точно 40 години, през тогавашния космически сателит "Молния", за първи път картина от България достига до зрителите на осем държави, по това време членки на международната организация за спътникови връзки "Интерспутник". 

Станцията в Плана е построена в периода 1973 - 1976 г. в специално подбрана местност, в която има 225 слънчеви дни годишно. 

Поради добрите метереологични условия, на това място по време на Втората световна война е имало идея да бъде построена и почивна база за висши нацистки офицери.

Целият капацитет на съоръжението през 70-те години на XX век е е бил един телевизионен канал и няколко международни телефонни канала, като в станцията са работили 37 души.

В продължение на над 20 години през "Плана" минава международният видеообмен на БНТ и голяма част от международния телефонен трафик на България. 

През станцията е ставала връзката и за "червеният телефон", свързващ ръководителите на НРБ и СССР.

В началото антената не е имала отопление и през зимата се е налагало да бъде почиствана ръчно с лопати. По време на този процес излъчванията са били спирани, прекъсвали и международните телефонни връзки. 

40-години по-късно тя все още работи, като през нея през лятото на миналата година е излъчен сигнал до Маями от бенефисният мач "50 години Стоичков" на стадион "Васил Левски".
Днес наземната станция за сателитни връзки "Плана" разполага с 50 антени, като през нея на ден се излъчват над 200 радио и телевизионни канала към Европа, Африка, Близкия изток и Азия.