"Даеш" пое отговорност за днешния атентат в Барселона, предадоха испанските медии.

Микробус връхлетя върху десетки хора в пешеходната зона в центъра на града. 14 души бяха убити, а над 100 ранени. Сред тях са граждани на 18 държави. Няма пострадали българи. Ето от кои страни досега са установени пострадали: Франция, Германия, Испания, Нидерландия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, Унгария, Перу, Северна Ирландия, Гърция, Куба, Македония, Китай, Италия, Румъния и Алжир.
 

Автобусът убиец.

 

"Войници на "Даеш" извършиха операцията по заповед на халифата срещу страните от коалицията", се казва в съобщение на джихадистката групировка, разпространено чрез нейната агенция "Амак".

Явно става дума за коалицията, сражаваща се срещу "Даеш" в Ирак и Сирия.

 

Полицията обяви инцидента за терористичен акт. Шофьорът скочил от микробуса и избягал. Все още се издирва.

Заловен обаче е Дрис Укабир. Той имал разрешение за пребиваване в Испания. Именно той е наел буса убиец. Арестуван е и още един атентатор, но засега за него не се съобщава нищо.

Трагедията стана на булевард "Лас Рамблас", водещ към пристанището.

Малко след това стана ясно, че нападателите може и да са повече от един.

"Микробусът се движеше на зигзаг", сподели ужасен очевидец пред в. "Ел мундо".

Това е и причината за толкова големия брой жертви.

Много магазини хлопнаха кепенци, като клиентите се затвориха вътре.

Затворени бяха и метростанциите в района. Властите посъветваха гражданите да не излизат в района на намиращия се наблизо централен площад "Каталуня".

Инцидентът предизвика блъсканици на няколко места в центъра на града.

Двамата атентатори наели два микробуса, за да газят хората, съобщи полицията. Второто водило бе открито вечерта край град Вик, на 70 километра от Барселона. Засега не е ясно защо то не е било използвано.

И двете возила са марка "Фиат".

"Децата крещяха, паниката бе голяма", разказа пред бТВ българин, живеещ в Барселона.

Той е бил на 500 метра от мястото на инцидента.

Наблизо имало и други българи, но те не са пострадали.Всички са живи и здрави.

По-късно тази вечер кола рани трима полицейски агенти в Барселона, след като не спря на КПП за проверка. Инцидентът стана на големия булевард "Диагонал", пресичащ целия град от югоизток на северозапад. Автомобилът се движел по посока изхода от Барселона.

Оказа се, че беглецът е един от атентаторите. Вечерта той бе убит при престрелка с полицията в барселонското предградие Сан Жуст Десверн.

 

 

Няма данни за пострадали българи

Засега няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от Министерството на външните работи.

Българското посолство в Мадрид е в постоянен контакт с местните власти и следи ситуацията. Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Испания: 0034 913 455 761; 0034 913 456 651.