Политици от германската евроскептична партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) поддържат връзка с агенти от руската тайна служба ФСБ, съобщава в. “Зюддойче цайтунг”, позоваващ се на документи.

До разкритието са стигнали разследващи журналисти от мюнхенския всекидневник и техни колеги от тв каналите Ве Де Ер и Ен Де Ер.

Политиците и техни доверени лица са се подвизавали в източноевропейски региони уж като наблюдатели на съмнителни референдуми.

В центъра на вниманието е полски политик на име Матеуш Пискорски, разследван от полската Главна прокуратура заради шпионаж в полза на Русия срещу заплащане. През 2016 г. Пискорски основава първо във Варшава, а впоследствие и в Берлин сдружения с цел изпращане на наблюдатели на избори и референдуми по покана на малки държави, намиращи се под влиянието на Русия.

Официално въпросните сдружения обявяват стремеж да подпомагат и стимулират изграждането на демократични структури. В устава дори е записано, че сдружението ще налага навсякъде в Европа зачитането на човешките и гражданските права. В действителност обаче то подкрепя крайно оспорвани действия като отцепването на Крим от Украйна, се посочва в публикацията.

Така през пролетта на 2016 г. Пискорски заедно с германския журналист Мануел Оксенрайтер основава Германски център за евроазийски изследвания. Германецът е председател, а полякът - негов заместник.

Оксенрайтер, който е главен редактор на издаваното от АзГ списание Zuerst ("Първо", "На първо място") и в него публикува репортажите си от свои пътувания, е смятан за централна фигура от германска страна при осъществяването на контакти в Русия.

От 18 май 2016 г. Матеуш Пискорски е в следствен арест. Главна прокуратура в Полша го разследва по подозрение в шпионаж в полза на ФСБ. Конкретна информация е била подадена на Варшава от спецслужби на САЩ и Украйна. До този момент срокът на задържането е удължаван 4 пъти. Обвинителен акт все още няма, а случаят е засекретен. Документите, до които са се добрали разследващите журналисти от “Зюддойче цайтунг”, Ве Де Ер и Ен Де Ер, сочат, че Пискорски е разследван за шпионаж в полза на Русия и разпространяване на руска пропаганда в Полша. Срещу това е получавал хонорари от ФСБ. Според един от адвокатите му Пискорски не е шпионирал, но е разпространявал руска пропаганда, което не е подсъдно.

Дори било заведено дело в Европейския съд по човешки права (ЕСПЧ), но на първа инстанция искът е бил отхвърлен.

Руснаците са платили разноските, както и съответното обезщетение, твърдели от обкръжението на поляка.

Оксенрайтер пък твърди, че приемащите републики са изплащали само командировъчни, други пари не били давани.

След ареста на Пискорски Германски център за евроазийски изследвания почти замразил дейността си. Съоснователят Томас Руди пък признал, че сдружението се финансирало от дарения, но отказал да назове имената на дарителите.

Според разследващите журналисти германските служби за сигурност са на друго мнение. Те са се добрали до секретен документ, в който разузнавателната служба БНД и контраразузнаването квалифицират Пискорски като платен проруски агитатор. От дълго време Москва подпомагала партии и социолози в цяла Европа, които са положително настроени към водената от Русия политика. Сред тях била и партията АзГ.

Самият Пискорски от години бил финансиран от Русия. Той бил включен в списъка за заплати на няколко руски мозъчни тръстове.

По повод референдума в Крим през 2014 г. той организирал пътуване на 30 депутати с десноекстремистки и популистки виждания от 10 държави членки на ЕС. Според германските спецслужби за целта Русия е наляла 270 000 евро. Имало и доказателства, че тази “независима наблюдателна мисия” е била направлявана от руските тайни служби.