Американският президент Доналд Тръмп заяви на Испания, че ще „направи каквото е нужно“, за да помогне след терористичното нападение в Барселона.

"САЩ осъждат терористичния акт в Барселона и ще направят всичко възможно, за да помогнат. Бъдете твърди и силни, обичаме ви“, написа президентът в туитър. Първата дама на САЩ Мелания Тръмп също изказа съболезнованията си и заяви, че „мислите и молитвите“ й са с Барселона.

Късно снощи и президентът Путин изпрати телеграма на испанския крал Фелипе VI.

"Решително осъждаме жестокото и цинично престъпление, извършено срещу мирни граждани. Станалото още един път потвърждава необходимостта от реално обединение на усилията на световната общност в безкомпромисна борба срещу силите на терора", пише руският президент до испанския крал.

Премиерът Бойко Борисов изрази искрените съболезнования на българското правителство за жертвите при днешния терористичен акт в Барселона.

"Дълбоко сме потресени от тази проява на жестокост и насилие над мирни граждани и изразяваме солидарност и безрезервна подкрепа към испанския народ. За подобни действия няма и не може да има оправдание", пише Борисов до испанския си колега Мариано Рахой.

Той заявява и решимостта на българското правителство да продължи активно да участва в борбата на международната общност срещу тероризма. 

И държавният глава на България реагира на трагедията в Барселона.

"Дълбоко потресен съм от нападенията в центъра на Барселона, при които загинаха и бяха ранени много граждани. Това е поредна терористична атака срещу европейска държава, която изисква да бъдем единни в борбата с тази обща за всички наши общества заплаха. В този труден момент България стои редом с приятелския испански народ. Съпричастни сме с болката на семействата, загубили своите близки, и се надяваме извършителите на тези престъпления да получат бързо и справедливо наказание. Солидарността и волята в борбата с терора ще надделеят над мракобесието", е позицията на президента Радев.

Ръководителите на Европейския съюз изпратиха съболезнователни телеграми до ръководителите на Испания. 

"Европа е рамо до рамо с Барселона. Нашите мисли днес са за жертвите на нападенията и с всички, които са засегнати. Ще окажем пълна подкрепа на Испания", заяви председателят на Евросъвета Доналд Туск.

Шефът на Европарламента Антонио Таяни и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изразиха подкрепа и осъдиха кървавия терористичен акт.

Великобритания застава „заедно с Испания срещу терора“, заяви британският премиер Тереза Мей.

„Мислите ми са с жертвите на днешната ужасна атака в Барселона и служителите на извънредните служби, които реагираха на инцидента“, написа тя в туитър.

В официалното си изявление Мей заяви, че външното министерство на страната работи, за да разбере дали в атентата има ранени британски граждани.

“След атаките в Манчестър и Лондон Испания застана до британския народ. Тази вечер британците са до Испания срещу злото на тероризма.“

Федералното правителство на Германия също изрази шока си от терористичната атака, която бе извършена в сърцето на каталонската столица Барселона.

"Ние сме заедно с жертвите в дълбоката им тъга след тази противна атака", написа в социалната мрежа туитър говорителят на правителството в Берлин Щефан Зайбер, допълвайки, че Германия предлага солидарност и приятелство на Испания в този труден за нея момент.

Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази подкрепата си в туитър:

“Моите мисли и солидарността на Франция са с жертвите на трагичната атака в Барселона. Оставаме единни и решителни.“

 

 

Русия е готова да предостави цялата нужна подкрепа на Испания при разследването на терористичния акт в Барселона, ако такава бъде поискана, предава Sputnik. Това заяви председателят на руската парламентарна комисия за международни отношения Леонид Слуцкий. 

Кметът на Лондон Садик Хан и градоначалникът на Ница Кристиан Естроси, където също бяха извършени атентати с тежкотоварни превозни средства, също изразиха подкрепата си за жителите на Барселона.

Говорителят на Ватикана заяви, че папа Франциск се моли за загиналите и изразява солидарността си с всички испанци и най-вече с жертвите и семействата им.