Общо шест съдилища в страната имат сметки в поставената под специален надзор от БНБ Корпоративна търговска банка. За четири от тях е ясно, че над 1,3 млн. лв. са блокирани от КТБ. От банката отказали да предоставят извлечение за наличността по набирателната сметка на Варненския окръжен съд. Районен съд-Раднево също няма информация с каква наличност разполага по сметките си в КТБ. 

Това става ясно от отговори, които от "Правен свят" са получили от двете съдилища по Закона за достъп до обществена информация.

Председателят на Окръжния съд във Варна Марин Маринов уточнява, че няма блокирани бюджетни средства на съда в КТБ. Съдът е второстепенен разпоредител с бюджетни средства и по тази причина няма сметка, по която да се съхраняват парични наличности, с които да се разплаща, обяснява Маринов.

Сметките на съдилищата са три вида – набирателни, по които се внасят депозити за гаранции и експертизи; сметки за наличности, които служат за кешови разплащания като например за командировки; транзитни, по които се внасят държавни такси, през тях се извършват всички бюджетни разплащания, минават и разплащанията чрез Системата за електронни бюджетни разплащания, известна като СЕБРА. Именно през нея се превеждат и заплатите на магистратите и съдебните служители.

Шест съдилища имат сметки в КТБ. Освен Районен съд-Раднево и Окръжен съд-Варна това са окръжните съдилища в Габрово и Стара Загора, Районен съд-Стара Загора и Административен съд-Стара Загора.

Според справката с най-голяма блокирана сума е ОС-Стара Загора – 968 439,37 лева. От тях 955 913,11 лева са по набирателната сметка, 11 526,26 лева по транзитната сметка и 1000 лева по сметка за наличности. Районен съд в града ще чака да се отблокират 214 148,59 лева.

Окръжен съд-Габрово не може да оперира в момента със задържаните в КТБ общо 118 722,72 лева, като 115 560.58 лева са по набирателната сметка, 2662,14 лв. по транзитната и 500 лева по сметка за наличности.

Блокирана сума на Административен съд-Стара Загора е най-малка – само 2864,54 лв. по набирателна сметка. По останалите видове сметки няма наличности.