Смешен е този, който не знае какво иска. Всеки смеещ се и хитреещ на вълната на новината е добре запознат с няколко прости факта.

България се управлява от 100-тина (може би по-малко) крупни мафиоти, чийто щит - и едновременно димна завеса - са мутрите. Един от методите за контрол на мафията върху обществото и държавата е терорът, който упражняват мутрите. Обикновените хора си мълчат от страх, а полицията си мълчи от интерес. Живеем в клетка, изплетена от порочни кръгове на мутренско насилие и обществено безсилие.

Не е работа на вицепремиер да гони мутрите - безспорно. Кой да ги гони? Институциите? Лицемерие... Отблъскващо лицемерие. Че нали същите тези институции работят за мутрите и техните господари... В подобна ситуация порочният кръг трябва да се пререже. Проблемът не е, че Симеонов се е появил в нощните бардаци в качеството си на вицепремиер. Проблемът ще бъде, ако спре дотук - до ПР акцията, която разваля кефа и гечинмека на няколко мутри, но не посяга върху системата на произвол на мутрите. Мутрите не са каста - не са просто привилегирована група за терор върху обществото.

Мутрите са обществена язва, набираща сила от дегенерацията на обществените ценности, възпитание и култура, от въвеждането на социалното дъно, на тинята в статут на лидерска вълна, заливаща и давеща цялото общество. На мутренския връх са Маргини и Маджовци, по-долу - наркопласьори и дискотечни мутраци... На дъното е кварталният бабаит, който също черпи власт и авторитет от режисираното беззаконие. Тъпакът, който препуска по нощните булеварди с мощния си мотоциклет без заглушител. Разпасалото се чалгаджийско простолюдие - циганско, българско, по повод сватба или кръщене, пък и без повод...

Единственият начин да се спре произволът е да се въведе ред и закон. Това трябва да направят институциите - същите институции, които слугуват на мутрите и техните господари. Симеонов е много малък за тази задача - макар и вицепремиер. Бойко Борисов също е много малък. Те могат да пораснат, ако изпълнят ролята си, за която ги е избрало обществото - да мобилизират държавата и гражданите за измитане на хаоса и поставяне на ред.

Само че стълбата се мете отгоре надолу. И когато метеш хаоса, рискуваш да заметеш и себе си - собствените си компромиси с хаоса и с беззаконието. Това създава една разсеяност... Една плахост... Не, те няма да бръкнат в раната достатъчно дълбоко - безсилни са да го направят. Трябва да ги принудим. Но за това говорим вече десетилетия.

За да ги принудим, трябва да съблечем овчия си манталитет и да се озъбим. Уж се опитваме, ама... с голям кураж пак блеем ли, блеем...

*Коментарът на Огнян Минчев е от страницата му фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.