Скандалът с "Цанков камък" е поредната димка, която се пуска в публичното пространство, за да се измести вниманието от "Суджукгейт", "НДК-гейт" и др.

Това заяви по бТВ зам.-председателката на БСП Деница Златева. 

"Проектът бе даден на прокуратурата още през 2010 г. и не са открити никакви нарушения. Между другото по това време сегашният енергиен министър Теменужка Петкова е директор на Агенцията за държавна финансова инспекция и ако е установено, че въпросните 200 млн. лв. не са били възложени по съответния ред на обществената поръчка, то е трябвало още тогава да сезира държавното обвинение", отбеляза Златева. 

 

"Доколкото ми е известно, съоръжението е било предвидено за ремонт и още от юли тече съгласувателна процедура. Целта сега е да се удари Корнелия Нинова, въпреки че в качеството си на зам.-министър по онова време тя не е отговаряла за енергийния сектор", допълни тя. 

Златева изцяло се застъпи за решението на Нинова да съди всеки, който забърква името ѝ в този скандал. 

На последното правителствено заседание премиерът Борисов разви тезата за нова опорна точка, за която го предупредили:

"Атаката ще бъде, че ДПС и всички останали едва ли не се пресират от нас, защото са чисти, добри и така заедно с БСП да подготвят следващо управление. А на нас да ни пришият Пеевски."

 

"Работата на опозицията е да посочва грешките и слабостите на управляващите. Ако това се приема от правителството като "пришиване" на Пеевски, то е проблем на ГЕРБ. Като опозиционни парти БСП и ДПС понякога излизат с общи позиции, но никога не е ставало въпрос да правим коалиция с тях", категорична бе Златева. 

Като принципал на НДК през трите месеца на служебния кабинет тя коментира и последните развития по темата. 

Преди два дни стана ясно, че изпълнителят на системата за сигурност на НДК за европредседателството няма да се избира с отворен търг. Управата на Двореца е решила за възложи директно работата на изпълнителя на ремонта на сградата "Галчев инженеринг". 

"Съжалявам, че се стига до варианта пряко договаряне без обявяване на обществена поръчка, но заради закъснението от 3,5 месеца явно няма никакъв друга опция. Изключително важно е обаче коя фирма ще бъде подизпълнител на проекта, тъй като "Галчев инженеринг" няма техническите възможности да изгради такава система", изтъкна Златева.