Кметът на американския град Сиатъл Ед Мъри призова за премахване на паметник на Ленин, дело на български скулптор, съобщи "Сиатъл таймс". Той се обяви и за демонтиране на статуи на конфедералисти от Гражданската война, тъй като по думите му те символизират "исторически неправди" и идеологизират омразата, расизма и насилието.

Монументите се намират на терени, които са частна собственост. Въпреки това те са на публични и много посещавани места, затова градоначалникът смята, че е редно да бъдат премахнати. Петиция за премахването на паметниците на конфедералистите събра 4719 подписа. Събитията в Шарлотсвил, Вирджиния, при които загина млада жена и десетки хора бяха ранени, започнаха от демонстрация срещу премахването на статуя на конфедералисткия генерал Робърт Лий, а по късно ескалираха в сблъсъци между протестиращи и контрапротестиращи.

"Не само че символизират исторически неправди, а и с присъствието си причиняват болка на онези, чиито семейства са засегнати от тези зверства", посочва кметът, цитиран от в. "Сиатъл таймс". "Никога не трябва да забравяме историята си, но и не трябва да идеализираме фигури, които са извършили страшни зверства и са искали да разделят хората според това кои са и откъде идват."

Паметникът на Ленин събра група протестиращи в сряда след кървавите събития в Шарлотсвил. Той често е обект на посегателствя - боядисват ръката му с червена боя като символ на кръвта, с която е проляна след Октомврийската революция в Русия през 2017 г.

Сенаторът Рьовен Карлайл заяви, че не смята, че паметникът трябва да бъде демонтиран. Карлайл, чието семейство напуска Полша през 1924 г., определи статуята като свидетелство за победата над "убийствен и болезнен режим".

"Изкуството може да бъде обидно и болезнено, но може да поддържа живи любопиството и познанието ни. Поставянето на статуя на човек, чийто режим никога не би позволил издигане на статуи на политическите си опоненти, е символично за победата на демокрацията и свободата над потисничеството", пише сенаторът в блога си.

Статуята е дело на българския скулптор Емил Венков, който почина на 9 юни тази година в Братислава. Тя била създадена, за да бъда поставена в СССР през 1988 г. Изработена е от бронз и тежи около 8 тона. След падането на режима статуята е преместена в Чехословакия и била поставена в град Попрат, днес част от Словакия. Там била откупена от американец, който ипотекирал къщата си, за да плати транспорта на паметника до американския Северозапад. Цялата операция му струвала 40 000 долара. Новият собственик се казвал Луис Карпентър - строителен предприемач, който строял домове за словашките изселници в Сиатъл.