Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова сънародниците си в Германия да не гласуват за "враговете на Турция" на предстоящите парламентарни избори в страната, предаде в. "Хюриет дейли". Той заяви, че причината за изострените отношения между Анкара и Берлин е именно "състезанието за гласове" преди вота на 24 септемри в Германия.

"Сега социалдемократите и християндемократите в Германия казват: "Можем да спечелим много гласове, ако нападнем Турция." Казвам на всички мои съграждани в Германия никога да не подкрепят тези партии. Не подкрепяйте ХДС (Християндемократически съюз, партията на канцлера Ангела Меркил - б. ред.), ГСДП (социалдемократическата партия с кандидат за президент Мартин Шулц - б.ред.) или Зелените. Всички те са врагове на Турция", заяви Ердоган в Истанбул.

 

"Дайте необходимата подкрепа на политически партии, които не враждуват с Турция. Не е важно дали е първата или втората партия. Това е въпрос на чест за всичките ми съграждани, които живеят в Германия."

През юли турските власти задържаха немски гражданин по обвинения в тероризъм, а от Берлин обявиха, че смятат да ревизират европейската финансова подкрепа за Анкара.

Германското правителство поиска Европейската комисия да замрази подготовката за преговори с Турция за модернизация на митническия ѝ съюз с ЕС и други мерки, които да засилят натиска върху Турция да спазва върховенството на закона. Страната призова "да се пренасочи финансирането от Турция по начин, който е значим в сравнение с цялото финансиране, което Турция получава" по схемите за предприсъединителна помощ. 

За периода 2014-2020 г. ЕС предвижда 4,2 милиарда евро финансиране за Турция. Освен това от 2016 до 2018 г., той предоставя 3 милиарда евро за близо 3-те милиона бежанци, които страната приютява.

Отношенията между Берлин и Анкара са обтегнати от кампанията за референдума в Турция, на който турските граждани със съвсем малко мнозинство решиха правомощията на президента да бъдат увеличени.

Тогава Германия забрани редица публични прояви на турски официални представители заради притеснения, че така ще дадат възможност на турската държава да агитира на тяхна територия. В резултат Ердоган обвини властите в "нацистки практики".