Кралят и премиерът на Испания почетоха с минута мълчание паметта на жертвите на атентата в Барселона и близкия крайморски курорт, предаде Асошиейтед прес.

Крал Фелипе Шести и премиерът Мариано Рахой, както и премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон присъстваха на церемонията на площад "Каталуния" в Барселона. 

Хиляди участници скандираха: "Не ме е страх! Не ме е страх!".

Минутата мълчание бе отбелязана близо до мястото, където бял микробус се вряза сред пешеходци снощи. В нападението бяха убити 14 души и ранени над 125, 15 са в тежко състояние. Най-малката жертва е 3-годишно дете.

 

 

Баща на две деца от Италия е първата идентифицирана жертва на атентата. Той е бил на почивка заедно със съпругата си, петгодишния си син и дъщеря си, която е едва на няколко месеца. Тяхното състояние все още не е известно. 

Сред ранените има най-много чужди граждани от Франция - 26-ма, 11 от които са в тежко състояние, съобщи министърът на външните работи на страната Жан -Ив льо Дриан.

13 германци, 4-ма австралийци и двама тайванци също са сред пострадалите.

 

След призив на испанската полиция да се уважават загиналите и ранените, както и техните близки, и от социалните мрежи да се махнат снимки и клипове с шокиращо съдържание, фейсбук и туитър бяха заляти от снимки на котки. Испанците замениха кървавите изображения с фотографии на домашното животно. Подобна вълна имаше и при атаките в Брюксел.