Временни забрани за износ на лекарства, ако има риск от техния недостиг у нас - такава промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина предлагат от Министерството на здравеопазването. Проектът бе представен от зам.-министърката по лекарствената политика Лидия Нейчева. Идеята е да се следи какви са количествата на лекарствата в аптеките и когато се забележи бързо изчерпване, износът временно ще бъде преустановяван.

Подобна разпоредба вече веднъж бе отменена от Конституционния съд с мотив, че се нарушават правата за свободна търговия във фармацевтичния бизнес. Зам.-министър Нейчева смята обаче че новите текстове, които са обявени за обществено обсъждане до 9 септември, са съобразени с решението на КС. Според него все пак "правото на свободна стопанска инициатива, прогласено в чл. 19, ал. 1 и 2 от Конституцията на Република България, е допустимо да бъде пропорционално ограничавано, когато това се налага за опазването на други особено важни конституционни ценности, каквито са животът и здравето на гражданите", обясниха от министерството.

Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата ще съставя списък с лекарства, чийто износ може да бъде ограничаван при условие, че има анализирани данни за недостиг в аптечната мрежа или по някаква причина същите не достигат до пациента, посочи заместник-министър Нейчева. По думите ѝ свободната търговия в Европейския съюз по отношение на лекарствата е „здравословна“, когато е в размер на 5 до 8 % от износа на лекарства и това се стимулира от страните-членки. В България тя надвишавала 50 % за някои медикаменти, което изисква предприемането на мерки.

Със законопроекта се въвежда и моделът за т.нар. "състрадателна употреба" на терапии. Това ще даде възможност за лечение на пациенти, при които са изчерпани вариантите с одобрени лекарства и методи.  

Идеята е лечението на хора, страдащи от хронично, тежко инвалидизиращо  или животозастрашаващо заболяване и не могат да бъдат лекувани с разрешен лекарствен продукт, да се лекуват с продукт, за който е подадено заявление за издаване на разрешение за употреба или е в процес на провеждане на клинично проучване. Има вариант и за лечение в чужбина, ако там има нов медикамент, който още не е одобрен у нас. Такава практика е разписана и в европейските регламенти. Начинът за достъп до такова лечение ще е разписан в наредба на министъра на здравеопазването. Процедурите ще са безплатни, става ясно още от мотивите към законопроекта на здравното ведомство.

С промените от МЗ искат да се облекчи и дарението на лекарства. Сега подобни акции трябва да минават през съгласувателна процедура при Агенцията по лекарствата. Ако новите текстове бъдат приети - режимът става уведомителен, а това значително ще съкрати сроковете за доставка на дарени медикаменти до лечебните заведения. Ще бъде скъсен и срокът за издаване на разрешително за търговците на лекарства от 90 на 60 дни