Властите във Финландия са простреляли и арестували мъж, намушкал с нож няколко души в град Турку в югозападната част на страната, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на местната полиция. Има поне двама убити.

"Няколко души са били намушкани с нож в централно Турку. Умоляват се хората да избягват центъра на града", написа финландската полиция в туитър.

По-късно оттам съобщиха, че има двама убити.
Броят на ранените е най-малко шест, съобщи Би Би Си.
Нападателят е бил прострелян в крака и арестуван.

Свидетели разказват, че са чули изстрели и са видели човек да лежи на земята в района на площад "Пуутори".

Центърът на града е блокиран, навсякъде е засилено присъствието на служители на реда.

 

 

Не е известна самоличността на нападателя, нито мотивът за атаката.

По-късно в туитър полицията изпрати съобщение, което гласеше: "Полицията издирва още предполагаеми нападатели в Турку". Властите казват, че е твърде рано за версии, включително и такава за терористичен акт.

В туитър се появиха версии, че на разпространени клипове в мрежата, се чуват викове: "Аллах акбар". Според финландци обаче това, което се чува е: "Варокаа", което означава: "Внимавайте! Пазете се!". "Спрете да разпространявате фалшиви новини", зоват много потребители.

Ту̀рку е град в Югозападна Финландия, център на провинция Западна Финландия. Разположен е при вливането на река Аура в Балтийско море и има население 176 401 души. През 2012 г. тогавашният премиер Юрки Катайнен успя да избегне нападение с нож в Турку по време на предизборна кампания за местни избори

Засилени мерки за сигурност бяха въведени и в столицата на Финландия Хелзинки.

Към 18 ч българско време няма постъпила информация в посолството на България в Хелзинки за пострадали българи, съобщиха от МВнР.

Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството ни във Финландия: 00358 44 055 0547

Граждани, които имат информация относно инцидента в Турку, могат да информират местните власти на следните телефони: +358 503499187; +358 50 3268089.

Малко по-късно се появи информацията, че един човек е бил убит и един ранен при нападение с нож в германския град Вюпертал-Елберфелд. Това съобщила местната полицията, цитирана от ABC.

Полицията все още издирва един или повече заподозрени, свързани с нападението.

Не става дума за терористично нападение, а най-вероятно за битова драма.

Съвпадението обаче във времето бързо разпространи случилото се в германския град като световна новина.