Забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа засяга общо 2501 имота, които попадат в урбанизирана територия. От тях 2187 са частни. 

Това става ясно от официален списък на всички терени, засегнати от временната заповед на МОСВ от 28 юни т. г. за забрана на земеделски и строителни дейности, публикуван на сайта на Община Каварна днес.

Близо 2350 декара обработваема земя е картирана като понто-сарматски степи според предоставените от екоминистерството карти и списъци. Според вицеприемера Валери Симеонов обаче това преобладаващо са "пустеещи хендеци". Казусът се точи вече месец - според премиера строителството е разрешено, според екоминистър Нено Димов - все още действа забранителната заповед, докато няма решение от Брюксел. Онзи ден пък прокуратурата повдигна обвинение, че при изграждането на европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ през 2007 г. е обявена по-голяма от реалната площ, заета от понто-сарматски степи. 

В регистъра всеки собственик може да провери дали имотът му е картиран с местообитание на понто-сарматски степи. 

От общината са категорични, че им е необходима повече информация за първичните теренни проучвания, които доказват безспорно наличието на понто-сарматски степи и на други местообитания в имотите на хората.

Местната администрация е изпратила писмо до екоминистъра Нено Димов, с което се изискват пълните досиета на защитените зони, така както са представени на ЕК, придружени с първичните данни и информация, на базата на които са определени границите на зоните, техният предмет и цели.

От общинската администрация искат също пълния комплект от първични данни и информация, в т. ч. протоколи от теренна работа и GPS-проучвания за площите на въпросните степи".

Освен това от администрацията на каварненския кмет Нина Ставрева са поискали и детайлен финансов анализ за компенсиране на засегнатите частни имоти в защитените територии.  

"Трябва да предлагаме работещи решения, с цел търсене на баланс между природата и нашите икономически дейности. Вярваме, че МОСВ е достатъчно мотивирано, за да намери решение на проблем, който в конкретния случай засяга интересите на хиляди собственици на земя в общините Балчик, Шабла и Каварна", пише в съобщението на общината.