Властите в Испания издирват мароканеца Юнес Абуяакуб (22 г.) заради кървавите атентати в Испания, взели общо 15 жертви, съобщиха медиите в страната.

14 души загинаха, а над 130 бяха ранени, когато микробус се вряза в пешеходци в центъра на Барселона вчера.

Една жена почина, прегазена от кола на крайбрежната улица в курортния град Камбрилс рано тази сутрин. Други шестима бяха ранени. Жандармерията застреля петимата атентатори.

Първоначално за издирване бяха обявени четирима души. По-късно полицията съобщи, че трима от тях са сред ликвидираните в Камбрилс. Това са 17-годишният Муса Укабир, шофирал микробуса убиец в Барселона, Саид Аалаа (18 г.) и Мохамед Хишами (24 г.) И тримата са живели в испанския град Рипой, автономна провинция Каталуня.

Юнес Абуяакуб е роден на 1 януари 1995 г. в мароканския град Мрирт.

 

Юнес Абуяакуб

 

До този момент заради атентатите са задържани четирима души. Властите съобщиха, че и двете нападения са извършени от една 12-членна терористична клетка. Отговорност за атаката в Барселона пое "Даеш".

Същевременно може да се окаже, че е имало и 13-и терорист. В къщата в град Алканар, където в сряда избухна бомба, са открити биологични останки, които могат да се окажат на друг човек. Там може би е загинал терорист, докато е правил бомба. Според властите тази експлозия предотвратила още по-кървав атентат в Барселона.