Плочките в една от станциите на метрото в Ню Йорк ще бъдат сменени. Причината - дизайнът им в момента твърде много напомнял на знамето на Конфедерацията. Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на кмета на американския град Бил Де Блазио.

Мярката е заради създалото се расово напрежение в Шарлътсвил, САЩ, където се стигна до сблъсъци между националисти и противници на расизма. 

Плочките за смяна са в станция на метрото на 40-ия улица в посока "Таймс скуеър". Те са в в червено, бяло и синьо. Фаянсът е поставен преди десетилетия, като дизайнът е базиран на геометрични форми, представляващи кръстопътя на света.

Според Де Блазио обаче в Ню Йорк трябва да се направи пълна инспекция "на всички обекти на изкуството на обществени места в града, за да бъдат отстранени всички символи на омраза." От съобщението не става ясно какво точно включва това.

Под натиска на част от обществото в цяла Америка се премахвани монументи, свързани с Конфедерацията. Мотивът за това е, че защитавали робството за афроамериканците. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък ядоса света, след като заяви, че в сблъсъците в Шарлотсвил вина имат и двете страни - и националистите и крайно десни елементи, и крайно леви хора.