Братята Дрис и Муса Укабир от Мароко са израснали на улицата в испанското градче Рипой, намиращ се в провинция Жирона, автономна област Каталуня.

Единият постоянно се биел. Срещу него е имало оплаквания за малтретиране, а някои дори твърдят, че употребявал наркотици. Това е 28-годишният Дрис по прякор Невестулката.

За разлика от него, 17-годишният му брат Муса е бил съвсем нормално момче. Дори е бил за пример, казват някои познати на семейството. Не се разделял с топката в краката си.

Муса Укабир

Между двамата имало истинска братска любов. До 17 август. В този четвъртък доброто момче се превърна в главния заподозрян извършител на атентата в Барселона, а лошият - в герой, който издаде брат си, пише в. "Ел Мундо" в репортаж за семейството.

14 души загинаха, а 130 бяха ранени, след като микробус се вряза в тълпа пешеходци в центъра на Барселона на 17 август. В първите часове на следващия ден кола започна да гази хора на крайбрежната улица в град Камбрилс, уби жена и рани други шестима души. Петимата терористи в автомобила бяха застреляни. Сред тях бе Муса Укабир.

Привечер на 17 август медиите разпространиха снимката на Дрис Укабир и го обявиха за шофьора на микробуса убиец. Наистина возилото е било регистрирано на негово име. Когато мароканецът видял образа си по телевизията, той веднага излязъл от дома си в Рипой и сам се явил в полицията.

Дрис често се биел и дори посягал към наркотиците.

Пред органите на реда Дрис споделил, че брат му Муса му откраднал документите за самоличност. И тогава властите обявили за издирване тийнейджъра.

За Дрис има много противоречиви мнения. Жителка на Рипой, която не пожела да си назове името, заяви пред в. "Ел Мундо", че навремето била близка приятелка с него. Местен младеж обаче твърди, че го помни как без никаква причина е пребивал хора.

"Не ме изненада. Той е един типичен убиец", споделя той по адрес на Укабир-старши.

Докато никой не казва лоша дума за Муса. Той бил коренно различен от батко си. И често бил даван за пример от местните жители.

Само преди две седмици Муса извършил постъпка, която целият квартал коментира с възхищение. Той купил шест бутилки с напитки от магазин близо до дома си. Продавачката по погрешка сметнала само една. Муса излязъл, погледнал касовата бележка и видял грешката. И макар тя да била в негова полза, върнал се и показал на касиерката къде е сбъркала. След което си доплатил.

В магазина потвърдили случката пред "Ел Мундо".

"Той почти всеки ден идваше тук. Купуваше мляко, хляб, други неща. И винаги беше усмихнат. Изглеждаше доста контактен, а днес всички говорят за него, защото никой не може да повярва", споделила една от служителките.

Същевременно жителите на Рипой излели гнева си върху друг мароканец - Сахал ел Кариб. Той бил един от арестуваните в града няколко часа след атентата в Барселона и преди този в Камбрилс.

Жандармеристите нахлули в дома на 34-годишния арабин и извършили 5-часов обиск. Къщата била обсадена от гневна тълпа. Когато пазителите на реда извели арестувания Ел Кариб, хората започнали да го освиркват и заплашват. Служителите от Гражданската гвардия били принудени да се намесят.

Испанската полиция продължава да издирва мароканеца Юнес Абуяакуб (22 г.) заради атентатите в Барселона и Камбрилс. Той също живял в Рипой.