Германското правителство няма да търпи опити за намеса в предизборната кампания. Това заяви канцлерът Ангела Меркел на среща ръководения от нея Християндемократичен съюз в град Херфорд, съобщи БНР.

Всички германски граждани, включително от турски произход, имат право свободно да изберат една или друга германска партия на парламентарните избори идния месец, добави канцлерката.

Поводът за острата й реакция бе изявление на турския президент Реджеп Ердоган от вчера. Той призова турците в Германия, които имат право на глас на парламентарните избори в европейската страна наесен, да не гласуват за неприятелите на Турция. И спомена имената на Меркел, на лидера на левицата Мартин Шулц, партията на "Зелените".

 
Германският външен министър Зигмар Габриел определи изказването на Ердоган като „невиждано посегателство срещу суверенитета на Германия”

Мартин Шулц написа в социалните мрежи:

„Отсега нататък ще оказваме много по-голяма помощ на борещите се за една нова свободна и демократична Турция”.

 

По-късно Анкара отвърна на вербалния удар. Според Турция реакцията на Берлин е "арогантната", предаде агенция Франс прес. Турският вицепремиер Бекир Боздаг защити призива на Ердоган, заявявайки, че той е отправен само към гласоподавателите от турски произход. Става дума за около 1,2 млн. избиратели. 

"Това беше казано съвсем открито и ясно. Но виждате тези неуважителни и много арогантни реакции, които минаха границите на приличието", каза Боздаг в изявление по телевизията - "Искам да осъдя тези реакции и неуважителния език, който бе използван", добави той.

Боздаг обвини Германия, че се е месила в референдума на 16 април за увеличаване на правомощията на турския държавен глава, който Ердоган спечели с малко мнозинство.