Между 1200 и 3000 европейци, които се бият за "Даеш", се очаква да се завърнат в Европа, след като през последните месеци терористичната организация е подложена на силен военен натиск Ирак и Сирия. Част от тях дори вече са се завърнали.

Това става ясно от доклад на Европейската комисия, съобщава БНТ. Той е изготвен от мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията (RAN). Организацията е създадена през 2011 г. В документа мрежата предупреждава държавите членки на ЕС да готвят за нарастващ брой завръщащи се бойци, които през последните години са се били за терористичната групировка. 

Според европейските експерти бойците на "Даеш" от страни от Европа са около 5000 души, като сред тях най-много са бойците в Сирия с паспорти от Германия, Франция, Белгия и Великобритания. Общата статискита показва, че войните на терористите са около 42 000 души от 120 държави. Граждани на Австрия, Дания, Финландия, Италия, Холандия, Испания и Швеция също са се присъединили към терористичната организация.

Според доклада завръщащите се в Европа са две групи - заминали по хуманитарни причини, за да се бият срещу режима на Башар Асад и такива, заминали по идеологически причини. Първите се завръщат разочаровани. Вторите обаче са опасни и именно такива хора могат да организират терористични актове при завръщането си, разказва още БНТ.

От документа става ясно, че най-разпространеният маршрут за връщане на бойците към Европа е през Турция. Еспрертите на ЕС съветват властите в страните членки да преценяват индивидуално доколко опасен е всеки завръщащ се от Сирия и това да става бързо.